StoryEditor

Izraelci u Hrvatsku dolaze s novim prijedlogom?

Piše D  /  10.01.2019., 07:01h

Izaslanstvo izraelskog Ministarstva obrane dolazi danasu hrvatski MORH u 12.30 sati na razgovor s hrvatskim kolegama oko dogovora o prodaji zrakoplova F-16 Barak. Iako je posjet apostrofiran prvenstveno kao prigoda da se Izraelci ispričaju za nastale probleme, prema neslužbenim informacijama iz Izraela, izaslanstvo koje predvodi generalni direktor ministarstva obrane Udi Adam, moglo bi u Zagreb doći s novim prijedlogom za Hrvatsku. Detalje moguće ponude ne otkrivaju, prenosi Večernji list.

Posao oko prodaje 12 moderniziranih zrakoplova F 16 Barak Hrvatskoj zapeo je kad ga su ga blokirale Sjedinjen Države. SAD za probleme, neslužbeno se doznaje, krive Izrael koji je u posao ušao "previše ambiciozno", no za sada Amerikanci ne istupaju javno.

Iz Izraelskih se izvora ovih dana moglo čuti da je negodovanje uzrokovala spremnost Izraela da po hrvatskom modelu proda Barake Rumunjskoj i Bugarskoj. Jedan je vrlo visoko rangirani izraelski dužnosnik čak obećao Amerikancima da se Izrael neće javljati i nuditi sličnu ponudu na natječajima u Bugarskoj i Rumunjskoj i da će Hrvatska ostati jedina država kojoj će prodati zrakoplove po tom modelu, no ništa od toga nije bilo dovoljno da uvjeri SAD da daju zeleno svjetlo za prodaju.

đAndrej Plenković rekao je kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih F-16 Barak aviona na sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odluke. Rekao je kako želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada su  posebne delegacije slane u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije. Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovu tadašnjih poznatih informacija.

- Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate - kazao je i naglasio kako ugovor nije sklopljen te nama financijske štete za Hrvatsku.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu.

- Ja i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda već smo održali sjednicu Vijeća za obranu gdje nam je stručno povjerenstvo, ljudi koji znaju što Hrvatska treba i koliko treba, predstavilo sve opcije - rekla je hrvatska predsjednica.

Otkrila da je početkom studenoga razgovarala i s izraelskim predsjednikom Rivlinom, kao i s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

- Najiskrenije vam kažem, nije bilo nikakvih indicija da će doći do problema. Čak mi je general Mattis rekao da podržava cijeli posao i da će se pobrinuti da cijeli proces brzo završi. Što se poslije dogodilo, ne znam. Samo znam da Hrvatska na sve ovo ne može utjecati. Ne vidim gdje je naša odgovornost. Mi ne možemo utjecati na razgovore Izraela i SAD-a- kazala je te dodala kako je izgubljeno vrijeme za nabavu poprilično ozbiljan problem i da se hrvatsko zrakoplovstvo svodi na tri MiG-a 21.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:14