StoryEditor

Izraelci se spremaju za potencijalni američki napad na Iran

Piše D  /  26.11.2020., 11:11h

Izraelske obrambene snage (IDF) pripremaju se za mogući američki napad na Iran prije nego što predsjednik Donald Trump napusti dužnost.

Preostali period koji će Trump provesti na funkciji, takozvani tehnički mandat, smatra se vrlo osjetljivim, prema nekoliko izvješća, prenosi Russia Today.

Izraelska vlada naložila je vojnim snagama da izrade planove u slučaju da Trump naredi preventivni udar na Islamsku republiku, koji bi potencijalno mogao ciljati nuklearnu infrastrukturu zemlje, izvijestio je u srijedu novinar Barak Ravid iz „Axiosa“, pozivajući se na anonimne visoke dužnosnike u Tel Avivu.

Pripreme nisu povezane samo sa samim udarom, već i sa odmazdom kojoj bi mogao pribjeći Iran, koji bi mogao reagirati koristeći borce raspoređene širom Sirije, Libanona i pojasa Gaze, rekli su dužnosnici Ravidu.

Novinar je primijetio da planovi nisu rezultat bilo kakve konkretne obavještajne informacije koja ukazuje na to da je takav napad naređen, već su dužnosnici jednostavno predvidjeli da je pred nama "vrlo osjetljiv period" prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena 20. siječnja.

Izvješće dolazi samo nekoliko dana nakon što je izraelski Kanal 13 na sličan način izjavio da i Washington i Tel Aviv planiraju pojačati "tajne operacije" protiv Teherana u posljednjim danima Trampovog mandata, premda medij nije pružio detalje o tome kakav bi oblik te operacije mogle imati.

U međuvremenu, „New York Times“ je izvijestio ranije ovog mjeseca da je Trump nedavno "tražio opcije" za udar na iranske nuklearne kapacitete - za koje je rekao da će "gotovo sigurno biti usmjeren na Natanz", glavno mjesto obogaćivanja urana u zemlji.

No, predsjednika su od napada navodno "odvratili" savjetnici, koji su upozorili da bi to moglo pokrenuti krvavi regionalni sukob. Nejasno je da li su se od tada vratili toj ideji.

Bez obzira na to, iranski dužnosnici reagirali su na izvještaj Timesa obećavajući "žestok odgovor" na bilo koji američki napad.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:27