StoryEditor
gospodarska povezanost

Izrael - zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. godine

Piše desk  /  25.10.2022., 07:12h

U fokusu je jačanje gospodarske suradnje, istaknuta važnost izraelskih investicija u BiH i njihova ulogu u osnaživanju gospodarstvenih prilika. Sajam je prilika za dogovor o daljnjim ulaganjima

Mostarski sajam svojom idealnom lokacijom s trgovačko-logističkog gledišta, ali i dugogodišnjom tradicijom predstavlja najuspješniji međunarodni gospodarski sajam u BiH, čiji broj izlagača kontinuirano raste već 23 godine.

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, Međunarodni sajam gospodarstva ove je godine postigao veliki uspjeh, postavivši letvicu visoko za sajam iduće, 2023. godine. I izbor, dogovor i službeno proglašenje zemlje partnera Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru svake su godine iznova važni jer se sa zemljom partnerom, osim prezentacije i sudjelovanja na sajmu, razvijaju dublje i važnije gospodarske veze važne za budućnost Hercegovine i cijele BiH. Kako se doznaje, 2023. godine službeni partner Mostarskog sajma bit će Država Izrael.

U službenom pismu poslanom iz izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, Dan Orian, direktor Odjela za Balkan, i Yonatan Tsadaka, direktor Odjela za ekonomiju, izrazili su snažnu potporu inicijativi Gospodarske komore Države Izrael u BiH u pogledu sudjelovanja izraelskih kompanija na Mostarskom sajmu, koji će podržati Ministarstvo vanjskih poslova Izraela i Veleposlanstvo Države Izrael u Tirani, na čelu s Galit Peleg koja će uskoro biti imenovana novom veleposlanicom Izraela u BiH. Sudjelovanje Izraela kao zemlje partnera finalizirano je nakon što je dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović svojim nedavnim posjetom Izraelu osigurao značajno sudjelovanje izraelskih kompanija na Mostarskom sajmu. Izrael je tada potvrđen kao država saveznica koja ima sposobnost i volju pomoći u naporima da se donesu rast, inovacija i prosperitet u hercegovačku regiju i cijelu BiH. Čović je s predstavnicima gospodarske zajednice u Izraelu razgovarao o postojećim i budućim investicijama u BiH.

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH istaknuo je tijekom sastanaka u Izraelu postojeće i snažne izraelske investicije u BiH, kao i njihovu ulogu u osnaživanju gospodarstvenih prilika. Naglašeno je i tada kako se planiraju daljnja ulaganja u BiH. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji je dio mreže Asocijacije izložbi jugoistočne Europe, tradicionalno služi kao platforma za promidžbu proizvoda i usluga u građevinarstvu, poljoprivredi i prehrani, automobilskoj industriji i industriji visoke tehnologije, a partnerstvo Mostarskog sajma s Izraelom mnogo obećava za iduću godinu. Suočen s brojnim izazovima od svog osnutka, Izrael je bio primoran uvesti inovacije i vrlo brzo je postao svjetski lider predstavljanjem revolucionarnih dostignuća u područjima obrane i sigurnosti, cyber-sigurnost, poljoprivrede, pročišćavanja vode, solarne energije, telekomunikacija, farmacije i industrije visokih tehnologija. Partnerstvo s Mostarskim sajmom 2023. godine prva je inicijativa Gospodarske komore Države Izrael u BiH i njezina predsjednika Amira Grossa Kabirija, a podržava ga i izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova. Amir Gross Kabiri izraelski je investitor u BiH i na svom primjeru pokazao je kako je prepoznao potencijale Hercegovine te u kratko vrijeme preporodio aluminijsku industriju, ali i snažno doprinosi gospodarskom razvoju BiH. Predstavnici Gospodarske komore Države Izrael u BiH koji će biti prisutni na Mostarskom sajmu povezivat će potencijalne partnere, osigurati neometanu komunikaciju među strankama, savjetovanje o administrativnim i pravnim pitanjima te će premostiti izazove poslovnih kultura.

Izraelski poslovni ljudi poznati su po svom izravnom i praktičnom pristupu, što jamči kako će oni koji se budu predstavljali na sajmu tražiti konkretne poslovne prilike i bit će spremni na sklapanje poslova, a ne samo za umrežavanje, koliko god to bilo važno. Diplomatski i ekonomski odnosi između Izraela i BiH nedavno su ojačali, a nazočnost izraelskih kompanija na Mostarskom sajmu 2023. još je jedan korak u razvijanju odnosa između zemalja te se očekuje da će rezultirati izraelskim ulaganjem u BiH. Osim toga, očekuje se kako će predstavljanje Mostarskog sajma u izraelskim medijima također koristiti bosanskohercegovačkom turizmu koji je za sada relativno malo poznat izraelskim turistima. Posebno velik potencijal leži u sektoru obnovljivih izvora energije. Mostar, a i Hercegovina kao regija, posjeduje ogroman neiskorišten potencijal u obnovljivoj energiji, kako vjetra tako i sunca. S dobrim klimatskim uvjetima i svojim rijekama, Hercegovina predstavlja izvrsnu investicijsku priliku za izraelska poduzeća iz energetskog sektora. •

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:42