StoryEditor

Izrael započeo tajne pregovore s više zemalja o deportaciji Palestinaca iz Gaze: Kongo već pristao

Piše desk  /  03.01.2024., 11:02h

Izraelski dužnosnici vode tajne pregovore s afričkom državom Kongo i nekoliko drugih da prihvate Palestince iz Pojasa Gaze koje bi Izrael deportirao. Izrael ovaj plan naziva "dobrovoljnim" i "humanitarnim preseljenjem".

"Kongo će biti voljan primiti migrante, a mi smo u razgovorima s drugima", rekao je viši izvor u sigurnosnom uredu Izraela Shalom Yerushalmi, prenosi The Times of Israel.

Yerushalmi je citirao ministricu obavještajne službe Gilu Gamliela koja je jučer u Knessetu kazala da će se na kraju rata vlada Hamasa srušiti.

"Nema općinskih vlasti, civilno stanovništvo će u potpunosti ovisiti o humanitarnoj pomoći. Neće biti posla, a 60 posto poljoprivrednog zemljišta Gaze postat će sigurnosna tampon zona", rekla je.

Ona je ranije u autorskoj kolumni za Jerusalem Post pozvala na deportaciju Palestinaca iz "humanitarnih razloga".

"Problem Gaze nije samo naš problem. Svijet bi trebao podržati humanitarnu emigraciju, jer je to jedino rješenje koje znam", rekla je Gamliel.

Jučer je Washington osudio ministre krajnje desnice Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira zbog zalaganja za preseljenje Palestinaca izvan Gaze.

"Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:54