StoryEditor
napetosti na bliskom istoku

Izrael u stanju pripravnosti zbog moguće odmazde Irana

Piše desk  /  13.04.2024., 09:27h

Situacija na Bliskom Istoku sve napetija. Izrael je u stanju pripravosti zbog moguće odmazde Irana, zbog ubojstva više iranskih vojnih dužnosnika u nedavnom napadu na iranski konzulat u Damasku. Biden je priopćio da će braniti Izrael. Hezbolah raketirao sjever Izraela, a SAD nastavljaju da obaraju rakete Huta u Crvenom moru. Broj žrtava jučerašnjih nereda na Zapadnoj obali porastao na tri.

Njemačka avio-kompanija Lufthanza priopćila je da njeni avioni više neće koristiti iranski zračni prostor zbog izveštaje da će Iran naredni dana izvesti napad na Izrael. Avio-kompanija je, također, produžila suspenziju letova za i iz Teherana uslijed rastućih tenzija na Bliskom istoku.

– Lufthanza zbog trenutne situacije obustavlja letove za i iz Teherana do 18. travnja. Avio-kompanija, takođe, više ne koristi iranski zračni prostor”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Dvoje Palestinaca poginulo je u akciji izraelske vojske na području sela Al Mugair na Zapadnoj obali, nakon što su jučer izbili neredi između izraelskih doseljenika i Palestinaca u tijeku potrage za nestalim izraelskim tinejdžerom u kojima je poginuo i jedan palestinski mladić, a ranjeno najmanje 25 osoba.

Hamas je potvrdio da je jedan od poginulih njihov zapovjednik Muhamed Daragmeh.

Izraelske trupe intervenirale su u selu u blizini Ramale, a potraga za nestalim 14-godišnjim Izraelcem nastavlja se i danas, dok su nemiri, kako piše BBC, trenutno pod kontrolom.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:50