StoryEditor
sukobi ne prestaju

Izrael raketiran iz Gaze nakon smrti Palestinca koji je štrajkao glađu u zatvoru

Piše hina  /  02.05.2023., 17:52h

Palestinske oružane militante skupine ispalile su u utorak salve raketa iz Gaze na jug Izraela nakon što je čelnik Islamskog džihada umro u pritvoru nakon 87-dnevnog štrajka glađu, što je prvi takav slučaj u više do tri desetljeća.

Hader Adnan, koji je čekao suđenje, pronađen je bez svijesti u svojoj ćeliji i odveden u bolnicu gdje je proglašen mrtvim nakon što ga nisu uspjeli oživjeti, objavila je zatvorska uprava.

Adnanov odvjetnik optužio je izraelske vlasti za liječnički nemar.

"Trideset šest dana nakon njegova uhićenja tražili smo da bude prebačen u civilnu bolnicu gdje bi ga se moglo primjereno pratiti. Na nesreću taj je zahtjev naišao na nepopustljivost i odbijanje izraelskih zatvorskih vlasti", rekao je odvjetnik Džamil Al-Hatib preko telefona za Reuters.

Stotine ljudi izišle su na ulice u Gazi u znak potpore Adnanu, a na Izrael su bačene dvije odvojene salve raketa. Odgovornost je preuzela krovna skupina militantnih frakcija, uključujući Hamas i Islamski džihad.

Izraelska vojska objavila je da su najmanje tri rakete ispaljene iz Gaze nakon Adnanove smrti te još 22 kasnije poslijepodne. Izraelski protuzračni sustavi presreli su četiri rakete, a ostale su pale na nenaseljen teren.

Adnan (45), podrijetlom iz okupiranog grada Dženina, bio je poznata osoba Islamskog džihada na Zapadnoj obali, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Poput islamističkog Hamasa, Islamski džihad protivi se mirovnim sporazumima između Palestinaca i Izraela i zagovara uništenje Izraela.

Prema udruzi palestinskih zatvorenika, Adnana su izraelske vlasti zatočile 12 puta. Proveo je oko osam godina u zatvoru, uglavnom u administrativnom pritvoru.

Izrael je optužio Adnana za podržavanje terora, povezanost s terorističkom skupinom i poticanje pobune. U pritvoru je od 2004. štrajkao najmanje pet puta glađu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:21