StoryEditor

Izrael planira potez koji bi izazvao totalni rat, iz Hamasa poručuju: ‘Imamo još iznenađenja‘

Piše D  /  13.05.2021., 11:05h

Okršaji Palestinaca i izraelske policije u Jeruzalemu od početka ovog tjedna prelili su se na cijelu zemlju. Izraelska vojska tvrdi da je iz Pojasa Gaze prema Izraelu od ponedjeljka lansirano najmanje 1369 raketa, većinu kojih je "poskidao" protuzračni sustav Čelična kupola. Usporedbe radi, tijekom 50 dana sukoba iz 2014. godine, vojno krilo Hamasa, sunitske islamske organizacije koja de facto upravlja Gazom, ukupno je lansiralo oko 4000 raketa prema Izraelu, piše Jutarnji list.

S druge strane, znatno žešćim udarom uzvratile su Izraelske obrambene snage (IDF) koje su proteklih dana pogodile više od 600 ciljeva unutar pojasa Gaze, prilikom čega je srušeno nekoliko nebodera i većih stambenih zgrada. IDF tvrdi da je u napadima ubijeno i četvero visoko rangiranih zapovjednika Hamasa.

Jutros je pak Izrael na granicu s Gazom poslao tri brigade, a vojska već priprema plan za potencijalnu kopnenu operaciju u Pojasu Gaze. Planiranje napada još je u početnoj fazi, tvrdi Guardian. Očekuje se da će plan vojnom vrhu biti prezentiran u četvrtak poslijepodne, a potom će generali odlučiti hoće li plan predstaviti izraelskoj vladi na kojoj je konačna odluka o kopnenoj ofenzivi, poručio je glasnogovornik IDF-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji nakon četvrtih izbora u dvije godine opet nije uspio sastaviti novu vladu te čeka suđenje za korupciju, članovima aktualnog kabineta poručio je da je Izrael odbio prijedlog Hamasa za prekid vatre. Ponuda za primirjem došla je u srijedu preko ruskog ministarstva vanjskih poslova, iz kojeg su poručili da je jedan od čelnih ljudi Hamasa poručio da je ta organizacija spremna prekinuti napade pod uvjetom da se i Izrael na to obveže. Da od primirja barem do subote neće biti ništa, naglasili su i egipatski diplomati koji su došli u Tel Aviv kako bi posredovali između Izraela i Hamasa.

Konačno, u četvrtak poslijepodne, glasnogovornik Hamasa Abu Ubaida poručio je da je sadašnja reakcija Hamasa "tek mali djelić naših mogućnosti".

 - Dok god će Izrael intenzivirati napade, mi ćemo pojačati i naše napade. A imamo još dosta iznenađenja.

Da nije riječ samo o napinjanju mišića, ubrzo je pokazao novi baraž raketa kojim su gađani Tel Aviv, dio Jeruzalema, Beer Ševa i Aškelon, piše izraelski Haaretz.

Također, vojno krilo Hamasa poručilo je da su lansirali i novi tip rakete, čiji je domet navodno 220 kilometara, prema aerodromu Ramon u gradu Eilat na jugu Izraela. Osim raketa, iznad južnog Izraela danas su oboreni i dronovi koji nose eksploziv. Jedan izraelski službenik poručio je da raketa nije ništa pogodila i da se letovi nastavljaju kao i ranije. No, ispostavilo se da su neki letovi ipak otkazani.

Ovo je svakako nemala opasnost za Izrael, budući da su komercijalni letovi s Međunarodne zračne luke Ben-Gurion, inače najveće u Izraelu, bili preusmjereni na aerodrom Ramon upravo zbog prijetnje koju predstavljaju Hamasove rakete. Jedini preostali međunarodni aerodrom u Izraelu je Haifa na sjeveru zemlje.

Jučer i danas su neki avioprijevoznici suspendirali letove prema aerodromu Ben Gurion: među njima su Delta, American Airlines, United Airlines, Lufthansa, British Airways, Iberia, Virgin Atlantic...

Problem predstavlja i eskalacija nasilja na izraelskim ulicama na kojima su izbili sukobi između Židova i Palestinaca koji žive u Izraelu. Tako su u noći sa srijede na četvrtak rulje radikalno desnih Židova tražile Arape, dok se su palestinski građani Izraela sukobljavali s policijom.

Istovremeno, izraelske su vlasti u javnost puštale dvojake poruke. Premijer Netanyahu, kojem pred vjerojatne izbore neće naškoditi nova demonstracija sile nad Hamasom, pozvao je Židove i Arape da ne napadaju jedni druge:

 - Ne zanima me što vaša krv ključa. Ne možete uzeti zakon u svoje ruke, poručio je Netanyahu koji je ranije pak rekao da će red uspostaviti i "željeznom šakom ako treba". Istovremeno, ministar za javnu sigurnost Amir Ohana posredno je podržao nasilje time što je zatražio da se pusti na slobodu židovski muškarac koji je priveden zbog sumnje da je iz vatrenog oružja ubio arapskog muškarca u gradu Lodu, nakon što je u tom gradu spaljena sinagoga. Ohana je, bez navođenja dokaza, poručio da je napadač djelovao u samoobrani i poručio da građani koji se drže zakona i pritom nose oružje zapravo pomažu vlastima.

Potresna je snimka pak još jučer stigla iz predgrađa Tel Aviva Bat Yam u kojem je rulja desno orijentiranih Izraelaca iz auta izvukla muškarca za kojeg su mislili da je Arapin te su ga silovito premlatili dok nije nepomično ostao ležati na cesti. Hitnoj pomoći trebalo je 15 minuta da mu dođe u pomoć, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:27