StoryEditor
teške optužbe

Izrael optužio novinare Reutersa, CNN-a, AP-a i New York Timesa da su 7. listopada surađivali s Hamasom

Piše desk  /  09.11.2023., 11:01h

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela na svom službenom X profilu prenijelo je tekst HonestReporting u kojem se prisustvo fotoreportera AP-a, CNN-a, Reutersa i The New York Timesa na sam dan napada Hamasa s moralne strane dovodi u pitanje.

Na početku teksta se ističe da Hamasovi militanti nisu bili jedini koji su 7. listopada dokumentirali zločine koje su počinili tijekom smrtonosnog napada na jug Izraela.

"Neke od njihovih zvjerstava snimili su fotoreporteri sa sjedištem u Gazi koji rade za novinske agencije Associated Press i Reuters čije rano jutarnje prisustvo na probijenom graničnom području postavlja ozbiljna etička pitanja", navodi se.

Autori se pitaju je li to bilo koordinirano s Hamasom.

"Da li su ugledne agencije, koje su objavile njihove fotografije, odobravale njihovo prisustvo na neprijateljskoj teritoriji, zajedno sa infiltratorima terorista? Da li su fotoreporteri koji su slobodni za druge medije, poput CNN-a i The New York Timesa, obavijestili ove kuće? Sudeći po slikama linča, otmice i napada na izraelski kibuc, čini se da je granica probijena ne samo fizički, već i novinarski", stoji u tekstu.

image

Fotografija AP-a

SCREENSHOT -

Navode da se četiri imena pojavljuju na fotografijama AP-a iz graničnih područja Izrael-Gaza 7. listopada, Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud i Hatem Ali.

Eslaiah je freelance novinar koji također radi za CNN koji je tokom napada fotografirao zapaljeni izraelski tenk i upad u kibuc Kfar Azza. Osim toga objavili su sliku na kojoj se vidi Eslaiah s liderom Hamasa i idejnim tvorcem napada od 7. listopada Yahyom Sinwarom.

Yousef Masoud, koji se također potpisao na AP-ovu sliku radi i za The New York Times.

"Ali Mahmud i Hatem Ali bili su pozicionirani kako bi dobili slike užasnih otmica Izraelaca u Gazi. Mahmud je uhvatio kamionet koji je prevozio tijelo njemačko-izraelske državljanke Shani Louk, a Ali je dobio nekoliko snimki otetih osoba", navodi se.

Također autori optužuju Reutersove fotoreportere Mohammeda Fayqa Abu Mostafe i Yassera Qudiha da su se baš u vrijeme napada Hamasa zatekli na granici.

image

Fotografija Reutersa

SCREENSHOT -

Obojica su fotografirali zapaljeni izraelski tenk na samoj granici, ali je Abu Mustafa fotografirao tijelo izraelskog vojnika kojeg više ljudi izvlači iz tenka.

"Reuters je bio ljubazan da doda grafičko upozorenje na naslov fotografije, ali to nije spriječilo urednike da ga besramno označe kao jednu od ‘Slika dana‘ u svojoj uredničkim bazama podataka", navodi se.

Autori ističu da novinske agencije mogu tvrditi da samo rade svoj posao, a dokumentovanje ratnih zločina može biti dio toga.

"Ali, to nije tako jednostavno. Da li je moguće pretpostaviti da su se ‘novinari‘ samo slučajno pojavili rano ujutro na granici bez prethodne koordinacije s teroristima? Ili su oni bili dio plana?", stoji u tekstu.

S tim u vezi pozvali su da se redefinira granica između "novinarstva i barbarstva".

HonestReporting je nevladina organizacija koja "prati medije zbog pristrasnosti prema Izraelu" i koju je nekoliko novinskih kuća opisalo kao "pro-izraelsku grupu za nadzor medija". Registrirani su u Sjedinjenim Američkim Državama u New Yorku, a novinari imaju sjedište u Jerusalemu.

Dnevnik.ba

29. studeni 2023 14:13