StoryEditor
"Humanitarno za humanitarno"

Izrael neće pustiti humanitarnu pomoć Gazi dok se ne puste taoci

Piše hina  /  12.10.2023., 17:02h

Izrael je priopćio da neće propuštati humanitarnu pomoć tijekom opsade Pojasa Gaze sve dok Hamas ne oslobodi sve izraelske taoce, nakon što je Crveni križ molio da se dopusti transport goriva do Pojasa Gaze kako bi se spriječilo da se pretrpane bolnice “pretvore u mrtvačnice”.

Vlasti u Pojasu Gaze kažu da je više od 1200 ljudi ubijeno, dok je više od 5000 ranjeno u bombardiranjima.

Jedina električna centrala je isključena, a bolnice ostaju bez goriva za generatore za hitne slučajeve.

– Ljudska bijeda uzrokovana ovom eskalacijom je užasna i preklinjem strane da smanje patnju civila, rekao je Fabrizio Carboni, regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog križa.

– Dok Gaza gubi struju, bolnice gube struju, dovodeći u opasnost novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na kisiku. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgen se ne može provoditi. Bez struje, bolnice riskiraju da se pretvore u mrtvačnice, dodao je.

Izraelski ministar energetike Israel Katz rekao je da neće biti iznimke za humanitarnu pomoć u opsadi, dok se ne oslobode izraelski taoci.

– Humanitarna pomoć za Gazu? Nijedan električni prekidač neće biti podignut, nijedan hidrant za vodu neće biti otvoren i nijedan kamion s gorivom neće ući dok se izraelski taoci ne vrate kući. Humanitarno za humanitarno. I nitko nam ne bi trebao propovijedati o moralu, objavio je Katz na X-u (bivši Twitter).

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 14:43