StoryEditor

Izrael i Hamas ostvarili napredak u pregovorima o oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze

Piše fena  /  20.11.2023., 12:27h

Izrael i palestinski pokret Hamas ostvarili su napredak u pregovorima o oslobađanju talaca koji se drže u Pojasu Gaze, javile su izraelske dnevne novine Yedioth Ahronoth.

Prema pisanju novina, katarski posrednici u kontaktu s Hamasom priopćili su da su radikalni borci spremni da oslobode grupu od 50 žena i djece u prvoj fazi u zamjenu za četverodnevnu ili petodnevnu pauzu u neprijateljstvima, oslobađanje oko 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, te dostavu goriva u Gazu.

Istovremeno, dužnosnici Hamasa priopćili su kako ne znaju gdje se nalaze sva djeca i njihove majke otete s izraelske teritorije, koje bi radikali morali okupiti u prvim danima primirja, pod uvjetima da se Izrael suzdrži od zračnih napada. Osim toga, pokret je izrazio spremnost da poveća broj oslobođenih talaca ukoliko uspije da ih locira u pojasu Gaze tijekom primirja.

Izraelske vlast tvrde da Hamas drži ukupno 240 do 250 talaca. Većina su državljani Izraela, uključujući i neke osobe s dvojnim državljanstvom koji također posjeduju putovnice Njemačke, SAD-a i drugih zemalja. Oko 35 su stranci koji nisu državljani Izraela, većina njih su državljani Tajlanda koji su radili u zemlji.

Napetosti su ponovo buknule na Bliskom istoku 7. listopada kada su militanti Hamasa izveli iznenadni napad na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze, ubijajući stanovnike izraelskih pograničnih naselja i uzimajući taoce, uključujući žene, djecu i starce.

Hamas je svoj napad opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu u Jerusalemu. Izrael je najavio potpunu blokadu pojasa Gaze i izvodi zračne udare na Gazu, kao i na neke dijelove Libana i Sirije.

Sukobi su u tijeku i na Zapadnoj obali, prenosi TASS.

Dnevnik.ba

20. studeni 2023 12:27