StoryEditor

Izrael: "Hamas je planirao terorističke napade u Europi"

Piše hina  /  14.01.2024., 08:54h

Palestinska militantna skupina Hamas planirala je terorističke napade na ciljeve u Europi, uključujući i na izraelsko veleposlanstvo u Stockholmu, prema riječima izraelske vlade.

"U kontinuiranim obavještajnim nastojanjima otkrivene su važne informacije koje dokazuju da je teroristička organizacija Hamas djelovala kako bi proširila svoje nasilne aktivnosti u inozemstvu da bi napadala nevine ljude diljem svijeta", priopćio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u subotu navečer.

Izrael je prikupio dokaze o tome i samostalno i u suradnji sa stranim obavještajnim službama, rečeno je. Osim navodnog plana napada na izraelsko veleposlanstvo u Stockholmu, Hamas je također pokušavao nabaviti bespilotne letjelice i regrutirati članove organiziranih kriminalnih skupina u Europi, navodi se u priopćenju.

Uključeni visoki dužnosnici 

Osim aktera u inozemstvu, u planiranje su navodno bili uključeni viši dužnosnici Hamasa u Libanonu, koji tamo uživaju zaštitu Hezbolaha. Neki od tih pojedinaca, uključujući i zamjenika šefa Hamasova političkog ureda, Saleha al-Arurija, otad su ubijeni u ciljanim izraelskim napadima u Libanonu.

Ove informacije nisu prvotno mogle biti neovisno potvrđene. Sredinom prosinca, njemačke vlasti uhitile su trojicu osumnjičenih pripadnika Hamasa za koje se tvrdi da su bili uključeni u nabavu oružja za moguće napade na židovske institucije u Europi. Do sličnih uhićenja došlo je u Danskoj i Nizozemskoj.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:21