StoryEditor
na jugu gaze

Izrael bombardirao kuću palestinskog novinara nakon što se vratio s terena: Poginuo je s 10 članova svoje obitelji

Piše desk  /  03.11.2023., 15:10h

U izraelskom zračnom napadu ubijen je novinar koji je radio za televizijski kanal Palestinskih vlasti, kao i deset članova njegove obitelji.

Palestinska TV optužila je Izrael da je izvršio “namjerni atenat” na Mohammeda Abu Hataba bombardiranjem njegove obiteljske kuće u Khan Younisu na jugu Gaze, prenosi Al Jazeera.

“Naš kolega Mohammed Abu Hatab poginuo je zajedno s članovima svoje obitelji u izraelskom bombardiranju njegove kuće u Khan Younisu”, navela je TV stanica u izjavi koju je prenijela palestinska novinska agencija Wafa.

Izvori iz bolnice Nasser u Khan Younisu kažu da je najmanje 11 ljudi ubijeno u napadu.

U priopćenju je navedeno da je u zračnom napadu pogođena kuća Abu Hataba nedugo nakon njegovog dolaska.

Tvrde da je napad “krvava poruka koja ima za cilj teroriziranje palestinskih novinara”, poslana u namjeri da spriječi “prenošenje patnje palestinskog naroda i razotkrivanje okupatorskih zločina”.

TV stanica je navela da će nastaviti izvršavati svoju dužnost “bez obzira na žrtvu i bez obzira na to koliko će zločina okupatorska država počiniti nad našim novinarima”.

Deseci ubijenih novinara

Unija palestinskih novinara kaže da je od 7. listopada u Gazi ubijeno 27 njenih članova.

Predstavnici lokalnih i internacionalnih medija u Gazi radili su iz ureda u gradu Gazi. Međutim, intenzivna izraelska bombardiranja, koja su uništila mnoge zgrade, natjerala su medijske kuće da presele svoje timove na jug enklave, iako su izraelski zračni napadi gađali ciljeve na cijeloj teritoriji.

Konflikt bjesni 28. dan nakon 7. listopada kada su Hamasovi borci u napadu na izraelski teritorij ubili 1.400 osoba i zarobili više od 240 taoca, prema izraelskim dužnosnicima.

Od tada Izrael nemilosrdno napada palestinski teritorij. Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da je do sada poginulo 9.061 osoba, od čega je 3.760 djece.

Hatabove kolege su bijesne zbog namjernih izraelskih napada na novinara kako bi ih spriječili da ne izvještavaju o događajima iz Gaze.

"Ne možemo više, iscrpljeni smo. Nema internacionalne sigurnosti za nas, nema imuniteta za nijednog od nas. Nemamo zaštitu od ovih pancirki i kaciga, oni su samo slogani i ništa više. One ne štite ni jednog novinara. Mi smo žrtve u javljaju uživo. Ubijaju nas jednog za drugim bez kažnjavanja. Postajemo mučeničke žrtve u svakom trenutku. I samo čekamo svoj red, jedan za drugim", kazao je Hatabov kolega u javljanju uživo.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 01:59