StoryEditor
HRVATSKI REPUBLIKANCI:

Izostanak reakcije na skrnavljenje katoličkog groblja u Sarajevu govori kakva bi bila ta njihova “građanska” država

Piše desk  /  20.09.2023., 16:19h

Je li itko vidio veleposlanika Murphya u društvu časne sestre ili svećenika u obilasku oskrnavljenog groblja Betanija u Sarajevu? Je li itko sreo Benjaminu (sretan kalendar) Karić na Alipašinom polju prigodom jednog od 17 registriranih napada na imovinu crkve Sv. Luke Evanđeliste? Je li itko pročitao reakciju Christiana Schmidta s porukom: „Svaki građanin se mora osjećati sigurno“? Je li itko vidio ijednu kameru ili novinara iz glavnog grada koji bi o ovome uradio prilog? Odgovorit ćemo vam mi: nije!, navodi se u reakciji Hrvatske republikanske stranke na skrnavljenje katoličkog groblja Betanija u Sarajevu.

Jednako kao što je BiH privid političko-pravno uređene države, tako je i njen grad još veći privid višenacionalne i multikulturalne sredine, ističe se u reakciji HRS-a.

-Prošla su dva dana od besramnog uništavanja nadgrobnih spomenika i paljenja Gospinog kipa na groblju Betanija u Sarajevu. Još uvijek se ne zna je li policija uopće izišla na teren, a kamoli tko su počinitelji. Inače, ovo je tko zna po koji put čin vandaliziranja i onečišćenja ovog groblja. U nekoliko navrata su i pojedine časne sestre koje dolaze u obilazak groblja i bile žrtvama verbalnih napada, budući da se u blizini nalazi zelena oaza na koju dolaze brojni rekreativci, podsjećaju Hrvatski republikanci.

Inače, cijeli taj kompleks, dodaje se u priopćenju HRS-a, bila je ekonomija časnih sestara, gdje se nalazio i njihov dom. No, komunističke vlasti su ih istjerale i cijeli posjed nacionalizirale. U vijeću Općine Centar u Sarajevu u proceduri je inicijativa SDA da se park Betanija preimenuje u park Alije Izetbegovića.

Hrvatski republikanci se pitaju što bi se da se u Mostaru dogodilo skrnavljenje nekatoličkih svetinja ili da se od komunista nacionalizirana imovina islamske zajednice pretvori i imenuje u „park Mate Bobana“?

-Nedavno su se dogodili „prosvjedi“ zbog, kako kažu „bespravne“ izgradnje zgrade HNK Mostar na površini za koju se tvrdi da se nalazio nekad harem. Okupljali su se mediji, dolazio u obilazak Murphy, o tome je govorio i Christian Schmidt. Ne postoje dokumenti koji potvrđuju kako je izgradnja bespravna, kao što ne postoje dokazi da se ista radi na površini harema. Dapače postoje suprotni dokazi i fotografije. No, sve to nije spriječilo višednevnu medijsku ofenzivu o „netolerantnom Mostaru“, reakcije dužnosnika međunarodne zajednice itd, podsjeća HRS.

U Sarajevu, napominju, ne postoji rimokatoličko ili pravoslavno groblje koje zadnjih godina nije bilo predmetom skrnavljenja. Samo ove godine dogodili su se brojni slučajevi skrnavljenja kršćanskih svetinja, za koje se redovito ne znaju počinitelji, napominju u HRS-u navodeći samo recentni slučaj uništavanja križa i pisanja uvredljivih grafita u prostorijama Osnovne škole u Uskoplju.

-Činjenica kako je, kad je slučaj vandaliziranja groblja Betanija, ali i svih drugih navedenih, izostala reakcija bilo kojeg medija sa sjedištem u Sarajevu, kako je izostala reakcija međunarodne zajednice i na kraju krajeva, kako je izostala istraga i presuda počiniteljima, ponajbolje govori u prilog što u praksi znači „građanska BiH“. Govori kakvo je uistinu danas Sarajevo, „civilizacijski uzor“ kako mu tepaju ovi što kalendar čestitaju. Govori u biti kakva bi bila ta njihova „građanska“ država u kojoj su svi jednaki, ali ipak postoje jednakiji… jer ih je više, a i kvalitetnije kukaju, stoji na kraju priopćenja HRS-a.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 10:51