StoryEditor
ispravka

Pahor nije izjavio da BiH možda dobiva kandidacijski status do kraja tjedna, nego do kraja godine. Riječ je o grešci u prijevodu

Piše desk  /  03.09.2022., 19:28h

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je 3.9.2022. tijekom posjeta Beogradu kako postoji mogućnost da BiH do kraja godine dobije kandidacijski status za pristup u Europskoj uniji. Greškom službene prevoditeljice , koja je umjesto "godine" prevela "nedjelje", odnosno tjedna, u medije je dospjela te masovno prenošena, pa tako i od strane našeg portala, netočno prevedena izjava od strane prevoditeljice. Informaciju smo prenijeli s naslovom "Iznenađujuća izjava Boruta Pahora: ´Moguće da BiH dobije kandidatski status do kraja tjedna´".

"Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja nedjelje status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji“, ključna je, netočno prevedena rečenica.

Točno je da je Pahor rekao sljedeće: "Mislim da postoji mogućnost da se na kraju svi lideri slože oko tri stvari. Prvo, o tome da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otvore vrata za završetak procesa pristupanja i postanku punopravnih članica Europske unije, tako da se taj proces ubrza do kraja godine. Drugo, da do kraja ove godine Bosna i Hercegovina dobije status kandidata. I treće, da Europska unija konačno ispuni svoje obavezu za liberalizaciju viznog režima.“, na što je upozorila stranica raskrinkavanje.ba.

Pahor je posjetio Beograd uoči samita inicijative Brdo-Brioni koji je održan u Sloveniji 12. rujna.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:44