StoryEditor

‘Izmjenama Izbornog zakona BiH ukinuti dvostruke funkcije‘

Piše D  /  31.08.2020., 01:08h

Magazinović je naveo da je poznato da Vlada FBiH nije bila formirana dvije godine i da se jako dugo čekalo i na formiranje Vijeća ministara BiH, a za to vrijeme su isti ljudi obnašali funkcije i zastupnika i ministara. 

Magazinović je istaknuo da, iako bh. zakoni predviđaju nespojivost tih funkcija, pred prošle izbore je napravljen izuzetak u takvim slučajevima što sad očigledno postaje pravilo.  

- Fizički je nemoguće obavljati te dvije funkcije kvalitetno i zato ovaj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđa mogućnost da mandat bude stavljen u stanje mirovanja - rekao je Magazinović. 

Pojasnio je da to znači da ministar na bilo kojoj razini vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje, a da funkciju zastupnika obnaša prvi sljedeći s liste dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Magazinović je precizirao da bi to bilo moguće uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom tijekom mandata na zahtjev zastupnika u bilo kojim okolnostima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:46