Article_Top_970x250

'Izmjenama Izbornog zakona BiH ukinuti dvostruke funkcije'

saša magazinović:

'Izmjenama Izbornog zakona BiH ukinuti dvostruke funkcije'

kol 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas u Sarajevu da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi bile ukinute dvostruke funkcije.

Magazinović je naveo da je poznato da Vlada FBiH nije bila formirana dvije godine i da se jako dugo čekalo i na formiranje Vijeća ministara BiH, a za to vrijeme su isti ljudi obnašali funkcije i zastupnika i ministara. 

Magazinović je istaknuo da, iako bh. zakoni predviđaju nespojivost tih funkcija, pred prošle izbore je napravljen izuzetak u takvim slučajevima što sad očigledno postaje pravilo.  

- Fizički je nemoguće obavljati te dvije funkcije kvalitetno i zato ovaj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđa mogućnost da mandat bude stavljen u stanje mirovanja - rekao je Magazinović. 

Pojasnio je da to znači da ministar na bilo kojoj razini vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje, a da funkciju zastupnika obnaša prvi sljedeći s liste dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Magazinović je precizirao da bi to bilo moguće uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom tijekom mandata na zahtjev zastupnika u bilo kojim okolnostima.

Dnevnik.ba