StoryEditor
Raspodjela ministarstava

Izmjena kod Bošnjaka, ulazi "Trojka", izlazi SDA. Hrvatima isti resori kao i ranije

Piše fena  /  24.03.2023., 16:17h

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je na današnjem sastanku s predstavnicima političkih stranaka s hrvatskim predznakom dogovoreno sve oko imenovanja nove Vlada FBiH.

Nikšić je u izjavi za novinar pohvali atmosferu u kojoj su dogovorena i potpisana dva sporazuma, koji definiraju raspodjelu resora u Vladi FBiH i programske ciljeve nove izvršne vlasti na federalnoj razini.

- Nismo se bavili bilo kime drugim osim nama samima i onime što želimo uraditi, da u startu krenemo kako smo i obećali, da prije imenovanja Vlade imamo konkretne stvari, konkretne programe i obveze koje ta vlada svojim imenovanjem i potvrđivanjem preuzima na sebe, i da zajedno s parlamentarnom većinom u oba doma parlamenta to realizira u periodu pred nama - kazao je Nikšić.

Po njegovim riječima, previše je vremena izgubljeno od izbora do danas:

- Naše su želje bile da to bude puno prije, međutim svi smo svjesni limitirajućih faktora, što je to bilo što je uvjetovalo situaciju koju imamo u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta. Ne želimo se vraćati na to. Očekujemo i nakon ovih sankcija koje je izrekla američka administracija da pravosuđe BiH odradi svoj dio posla, da konačno javnosti bude poznato ono što svi mi znamo i što se otvoreno u kuloarima priča kako je došlo do izigravanja volje birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda Federalnog parlamenta u Klubu Bošnjaka.

Što se tiče raspodjele mandata u novoj Vladi FBiH, HDZ BiH i stranke HNS-a zadržat će šest resora koje su ljudi iz te stranke vodili u prethodnom mandatu, dok je strankama okupljenima oko „Trojke” pripalo ostalih deset federalnih ministarstava.

- Unutar naše grupacije raspored je ranije precizno dogovoren, zna se koji resor je kome pripao i u javnosti je to poznato. Danas tu nikakvih nije promjena nije bilo - dodao je Nikšić.

Komentiraju odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića i Šefika Džaferović, koji su zatražili ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u izbornoj noći, Nikšić je kazao kako se sudske odluke ne komentirati, nego primjenjuju.

- Naravno, nekad vam te odluke odgovaraju, nekada ne odgovaraju, nekada mislite da je sud u pravu, nekada mislite da nije, ali ako hoćete imati vladavinu zakona i vladavinu prava onda se moramo naučiti poštovati odluku sudova, pogotovo Ustavnog suda - poručio je prvi čovjek SDP-a BiH.

Dodao je kako „treba bježati od spinova” te da politička grupacija koju on zastupa želi napraviti zaokret na političkoj sceni.

- Trebamo se dogovarati oko onoga oko čega se možemo dogovoriti i trebamo svi poštovati ono oko čega se dogovorimo. Trebamo raditi na stvaranju ambijenta u kojem će svim građanima Federacija i BiH biti bolje. Treba li visoki predstavnika sankcionirati bilo koga od nas ili Milorada Dodika? Naravno da se ne slažem s bezbrojnim izjavama gospodina Dodika koji vrlo često pretjeruje, i to mu otvoreno kažem kada smo u komunikaciji. On je jedan čovjek kada pričate s njim, a drugi kad dođe ispred mikrofona - nastavio je Nikšić.

Dnevnik.ba

13. lipanj 2024 20:19