StoryEditor

Izmjena izbornih pravila za Mostar 7. i 8. srpnja

Piše D  /  02.07.2020., 12:07h

Još otkako je postignut dogovor stranaka, poteže se pitanje da li je do njega moglo doći ranije. Salem Marić, predsjednik GO SDA Mostar, iskreno odgovarajući kaže da bez presude Suda u Strasbourgu  tko zna kada bi se došlo do rješenja za Mostar, piše Oslobođenje.

- Sedmog ovog mjeseca održat će se sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a osmog Doma naroda. Oni trebaju donijeti izmijene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar. Ako to bude usvojeno na ova dva doma, a ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bilo, onda ćemo imati izbore u Gradu Mostaru. Mi ćemo se potruditi da se donese odluka da se izbori u Mostaru održe isti dan kad i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima. Hoće li to biti 15. 11. ili neki drugi datum, još ćemo vidjeti. Mi ćemo se potruditi i nadam se da će Klub SDA dati takav prijedlog, da SIP dobije mogućnost skratiti rokove za Mostar kako bi se izbori mogli održati kad i u ostalim jedinicama samouprave, kaže Marić.

Mišljenja je da će odluke proći zakonske procedure u oba doma.

- Dakle, sedmog i osmog su zakazane sjednice i to će se naći na dnevnom redu. Znam da su klubovi SDA i HDZ-a uputili u proceduru izmjene Izbornog zakona koje se odnose na Mostar i da su ih usuglasili. Također znam da je DF već takav model 22/13 predložio, prema tome ne vidim razlog i da ne bude većine. Smatram da će možda čak biti jednoglasno donesene izmjene Izbornog zakona za Grad Mostar, ističe Marić.

Dok na usvajanje čeka dio sporazuma SDA i HDZ-a, iz SDA Mostar i dalje insistiraju na udruživanju probosanskih stranaka u zajedničku listu na lokalnim izborima, s obzirom na to da je vrlo izvjesno kako će hrvatske političke opcije opet izaći pod okriljem Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

- Pozvat ćemo sve probosanske stranke, ali mislim da će to najprije biti SBB i DF kao naši koalicijski partneri u Federaciji i na državnom nivou. Tu su, naravno, SBiH i BPS. SDP i Naša stranka, koliko imam informacija, već prave neku priču o svojoj listi, ali mi nemamo ništa protiv i pozvat ćemo i njih, priča Marić.

Iz SDP-a i Naše stranke su još ranije kazali kako neće stupati u koaliciju sa strankama koje su same sudjelovale u pregovorima oko Mostara i dovele grad u stanje u kakvom danas jeste.

SBB i DF nemaju ništa protiv formiranja zajedničke liste, ali je potrebna i potvrda rukovodstva u Sarajevu. S obzirom na to da su već koalicijski partneri sa SDA na drugim razinama, očekivati je da će formirati zajedničku listu u Mostaru. Lider SBB-a Fahrudin Radončić je prije mjesec predlagao koaliciju probosanskih stranaka u Mostaru po uzoru na Srebrenicu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:10