LJUBUŠKIM 16. ožujka (FENA) - U organizaciji JU ”Kulturno-športski centar” Ljubuški, u četvrtak je u Knjižnici Ljubuški otvorena 19. samostalna izložba slika – ciklus ”Šipci”, autora Ivana Hercega, a kojom su ujedno predstavljeni prepoznatljivi motivi Hercegovine.FENA -
StoryEditor
ljubuški

Izložbom slika – ciklus ‘Šipci‘ Ivana Hercega predstavljena Hercegovina

Piše fena  /  16.03.2023., 22:57h

U organizaciji JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, u četvrtak je u Knjižnici Ljubuški otvorena 19. samostalna izložba slika – ciklus "Šipci", autora Ivana Hercega, a kojom su ujedno predstavljeni prepoznatljivi motivi Hercegovine.

Na izložbi je predstavljeno 19 umjetničkih djela iz ciklusa "šipci", u kombinaciji i s drugim motivima, a djela su rađena u likovnoj tehnici akrilik na platnu.

Po autorovim riječima, po profesiji odvjetnika, Ivana Hercega, sva djela s ove izložbe nastala su zadnjih nekoliko mjeseci u jednom ciklusu i namjenski radi prezentacije Hercegovine.

- Izložba je dogovorena još prošle godine, kada me je Ivica Vizentaner, ravnatelj Knjižnice Ljubuški, pozvao da napravim jedan ciklus slika radi prezentiranja Hercegovine, odnosno nečeg svima prepoznatljivog. Tu se zapravo rodila ideja da to budu upravo šipci koji su već odavno fenomen Hercegovine i čest motiv slikara. Stoga sam prihvatio prijedlog i napravio ciklus u kojem prevladavaju šipci u kombinaciji i s drugim motivima (smokve, konji itd.) -  istaknuo je u osvrtu na izložbu Herceg.

Slikanje je, kaže on, ono što ga okupira, što voli i što radi u slobodno vrijeme.

- Za mene osobno slikanje je proces stvaranja gdje na platno prenosim svoje emocije - dodaje ovaj slikar, a vrsna poznavateljica umjetnosti prof. Slađana Milićević navodi u predgovoru kataloga izložbe kako Herceg slikama "postiže esencijalnost koja dolazi iz njegove duše".

Herceg inače slika od ranog djetinjstva i sa svojih 15 godina već je objavljivao crteže u poznatim časopisima, pa se može reći da je slikarstvo njegova velika ljubav i strast.

- Do sada sam, prema mojim evidencijama naslikao više od 1.500 djela i to je jedan veliki slikarski opus koji je nastajao godinama, prije svega kontinuiranim radom i slikanjem te izložbama koje sam priređivao u zemlji i inozemstvu. Smatram da se samo radom, odnosno slikanjem, postižu rezultati, a slike koje nastanu govore o slikaru, je li ili nije plodan stvaratelj - ispričao je u razgovoru za Fenu Herceg.

Do sada je izlagao u galerijama i ustanovama u zemlji i inozemstvu, ali posebno je izdvojio zadnju izložbu u prosincu 2021. godine u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru, kojom su zatvoreni XXI. Dani Matice hrvatske Mostar.

- Na izložbi su predstavljene 54 moje slike, a nosila je naziv 'Vedrine'. Izložba je bila kruna moje karijere kao slikara te sam tom velikom izložbom na neki način ostvario sebe kao slikara u svijetu umjetnosti - kazao je Herceg.

Ivan Herceg rođen je 1967. godine u Prologu, u gradu Ljubuški gdje je završio i Srednju ekonomsku školu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Mostaru. Po profesiji je odvjetnik i uspješno vodi odvjetnički ured u Ljubuškom, a vlasnik je i Art Galerije Herceg u Ljubuškom već 27 godina.

Imao je više skupnih izložbi, od koji je najpoznatija pod imenom Trolist u Franjevačkoj Galeriji u Širokom Brijegu. Sudionik je likovnih kolonija te dobrotvornih aukcija slika.

Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama i javnim ustanovama, muzejima.

U gradskoj knjižnici Ljubuški 2001. godine, kao vlasnik Art Galerije Herceg organizirao je izložbu pod nazivom slike iz fundusa Art Galerije Herceg, u kojoj je predstavio svoje i radove raznih umjetnika.

Kao vlasnik Art Galerije Herceg organizirao je prvu poznatu školu slikanja u Ljubuškom i to 9 sezona, te na kraju svake sezone priređivao izložbe polaznika škole slikanja (9 izložbi) u Gradskoj vijećnici Ljubuški i Gimnaziji Ljubuški.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:22