Article_Top_970x250

Izložba "Kameno blago stare bosanske države" u KŠC "Sveti Franjo"

tuzla

Izložba "Kameno blago stare bosanske države" u KŠC "Sveti Franjo"

velj 26, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na izložbi su predstavljena 64 djela na kojima su naslikani stećci iz cijele BiH, a inače su akvareli urađeni za ediciju "Stećkopedija".

Katolički školski centar "Sveti Franjo" Tuzla danas je bio domaćin izložbe akvarela slikara Zlatka Devića pod nazivom "Kameno blago stare bosanske države".

Na izložbi su predstavljena 64 djela na kojima su naslikani stećci iz cijele BiH, a inače su akvareli urađeni za ediciju "Stećkopedija". Važnost samih stećaka je trojaka.

"Njihova važnost je monumentalna jer ih doživljavamo kao spomenike. Zatim su važni jer predstavljaju spomenike ljudima koji leže ispod njih, spomenike umrlima. Simbolička važnost je najvažnija, jer su se za stećke vezale mnoge priče i legende", rekao je Danijel Barišić, direktor Osnovne škole Katoličkog školskog centra, pišu Nezavisne.

U BiH postoji oko 60.000 stećaka. U Tuzlanskom kantonu ima 185 nekropola s 1.500 stećaka.

U ovom kantonu, pored 47 dobara koja imaju status nacionalnog spomenika BiH,  pet nekropola ima status nacionalnog spomenika i jedna nekropola se nalazi na listi UNESCO-a, a riječ je o nekropoli u Olovcima, u Kladnju. Izložba ostaje otvorena do 2. ožujka.

Dnevnik.ba

Tagovi: