StoryEditor

Izjave članova Predsjedništva BIH nakon summita u Beogradu

Piše D  /  08.10.2019., 03:10h

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u Beogradu je nakon trilateralnog sastanka BiH - Srbija - Turska kazao da će autocesta Beograd - Sarajevo osigurati bolju komunikaciju između zemalja, te da su na sastanku govorili o drugim infrastrukturnim projektima, poput plinovoda, Turskog toka, modernizacije željezničkog kolosijeka i slično.

"Govorili smo o tome da se očuva suradnja, mir. Riječi predsjednika Erdogana - treba izbjeći svaki etnički sukob, graditi mir, što je prihvatljivo za sve nas. Želimo to i želimo nizati uspjehe", poručio je Dodik.

"BiH ima silne unutarnje probleme, u ozbiljnom smo zaostatku, ali vjerujemo da može doći do formiranja Vijeća ministara", poručio je dodavši da bi to otkočilo smetnje pri realizaciji izgradnje ove autoceste na relaciji Beograd - Sarajevo.

"To će obilježiti našu suradnju u okviru trilaterale. Sljedeće godine će biti sastanak u Sarajevu, odnosno u BiH, one tamo u Turskoj. Ovo je dobar oblik i pozdravljam ga svakako", izjavio je Dodik.

Šefik Džaferović se zahvalio Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu, kao i Erdoganu što sudjeluje u aktivnostima.

"Želim reći da je Turska stabilizirajući faktor u regiji, ima dobre odnose sa svim zemljama, može pomoći pri stabilizaciji prilika na Balkanu", rekao je Džaferović.

Džaferović je kazao da će BiH i Srbije svoja pitanja krenuti rješavati u okviru bilaterale, jer postoje brojna otvorenja pitanja koja je potrebno što prije riješiti.

"Za mene - potrebna je intenzivnija suradnja između institucija BiH i Srbije, samo se tako na pravi način mogu rješavati problemi", naveo je Džaferović.

Ono što je zajedničko za sve zemlje koje su sudjelovale na ovom sastanku je autrocesta.

"To je važan projkat koji utiče na mir i stabilnost u regiji. Srbija je završila svoje obveze unutar sebe i odnose s Turskom. Danas počinje izgradnja. Mi smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija BiH što prije definiramo i zaključimo ugovore, kako bi projkat što prije bio realiziran", izjavio je Džaferović.

"Rekli smo, bilateralna pitanja ćemo otvarati u međusobnim bilateralnim susretima. Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. To jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni, povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbjie, a pogotovo mi u BiH imamo interese da se realiziraju", kazao je u obraćanju Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Izrazio je nadu da će se ovakvi susreti nastaviti i da će se tako otvoriti širi spektar tema, prenosi N1.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:21