Article_Top_970x250

Iživljavali se nad djevojkom (23) s posebnim potrebama

seksualno nasilje

Iživljavali se nad djevojkom (23) s posebnim potrebama

svibnja 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije rijetka pojava.

Uočljivo je na više načina, od seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, preko silovanja, do trgovanja ženama u svrhe prisilne prostitucije i/ili pornografije.

Seksualno uznemiravanje jedan je od najčešćih oblika seksualnog nasilja, koji se najlakše tolerira i za koji većina zakonodavstava nema mehanizam sankcioniranja. To nije problem samo u BiH.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je nasilje nad ženama raširena, no često neprijavljena, povreda ljudskih prava u mnogim zemljama Europske unije.

Ponižavanje

Obuhvaća neželjena spolna ponašanja koja nužno ne uključuju fizički dodir ili spolni odnos, a zlostavljanu osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj te izazivaju osjećaj srama.

Seksualno uznemiravanje nerijetko se tretira kao trivijalan problem koji se s lakoćom može izbjeći i zaustaviti, što najčešće nije točno. Posljednji slučaj seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini otkriven je prije dva dana u Bosanskoj Gradiški. Naime, skupina od trojice muškaraca objavila je fotografiju na kojoj odjeveni poziraju s golom djevojkom M. Z. (23) iz Bosanske Gradiške.

Dvadesettrogodišnja djevojka završila je specijalnu školu i osoba je s posebnim potrebama. Prema saznanjima portala Alo.rs, dvadesetpetogodišnji S. G, dvadesetšestogodišnji L. Š. i tridesettrogodišnji M. P., svi iz Bosanske Gradiške, iskoristili su M. Z. iz tog mjesta, koja radi kao konobarica, i objavili selfieje na kojima zajedno poziraju odjeveni dok je djevojka gola.

Srećom, policija je brzo reagirala i dvojica od trojice muškaraca su privedena.

Objavljeno preko Facebooka

Sva trojica su identificirana, a u PU Bosanska Gradiška privedeni su L. Š. (26) i M. P. (33). Treći osumnjičeni S. G. (25) trenutačno je nedostupan istražnim tijelima jer se, kako doznajemo, nalazi u inozemstvu.

Skandalozna fotografija koja se širila na društvenoj mreži Facebook preko privatnih poruka šokirala je javnost u cijeloj regiji. Kako se doznaje od mještana Bosanske Gradiške, većina njih na fotografiji je poznata javnosti.

- Djevojka je završila specijalnu školu i osoba je s posebnim potrebama. Strašno je to što su uradili. Dvojicu znam, u pitanju su S. G. i L. Š., dok mi je treći muškarac nepoznat - rekao je mještanin Bosanske Gradiške koji tvrdi da je L. Š. odranije poznat policiji.

Pretpostavlja se da se jedan od muškaraca želio “pohvaliti” i da je fotografija na taj način dospjela u javnost. - U tijeku je kriminalistička obrada i nakon dokumentiranja slučaja, protiv osumnjičenih će biti dostavljeno izvješće Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci zbog sumnje da su počinili kazneno djelo obljube nad nemoćnom osobom - kaže izvor blizak istrazi, prenosi Večernji.ba.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250