Article_Top_970x250

Izgubljen u neznanju: Komšić traži konstitutivnost Srba u Hrvatskoj

nova intelektualna vratolomija

Izgubljen u neznanju: Komšić traži konstitutivnost Srba u Hrvatskoj

ruj 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

U DF-u ne razumiju neke stvari.

”S obzirom na zalaganje Milorada Dodika za očuvanje konstitutivnosti koja ne postoji nigdje u Europskoj uniji, Demokratska fronta poziva vlasti Republike Hrvatske da vrate konstitutivnost srpskog naroda u Republici Hrvatskoj”, poručeno je iz Demokratske fronte, stranke Željka Komšića.

Navodi se kako ”nije logično da vlasti Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini žele sačuvati etnički princip konstitutivnosti, a da u Republici Hrvatskoj to ne dolazi u obzir”.

U DF-u ne razumiju neke stvari.

  • Etnički princip konstitutivnosti ne postoji. Postoji Ustavni princip konstitutivnosti kojeg se DF i Komšić očito ne žele držati. Taj princip nitko ne želi očuvati. On je potpuno zaštićen Ustavom BIH i napad na taj princip napad je na ustavni poredak BIH. Što je kazneno djelo.

  • Konstitutivnost Srba u RH nije pitanje stranke iz BIH. Srbi su odbili konstitutivnost 1990., a i 1995. kada im je nuđena kroz plan Z4. Nakon tog Srbi u RH nisu tražili konstitutivnost.

  • Oružanim ustankom protiv neovisne RH oni su odbili lojalnost državi RH. I nakon toga ponovno im je ponuđena konstitutivnost.

  • Oružanim ustankom protiv protuustavne volje i preglasavanja od strane Hrvata i Bošnjaka Srbi u BIH obranili su svoju konstitutivnost.

  • Hrvati su kroz otopor agresiji JNA i VRS i u konačnici pozivom Armiji BIH da u zajedničkom vojnom savezu načine Federaciju Bošnjaka i Hrvata obranili istu tu konstitutivnost.

  • Ako vođa Bošnjaka Željko Komšić želi da se Bošnjacima ukine konstitutivnost i da se Bošnjaci brišu iz svih ustavnih odredbi, on na to doista ima pravo. Al kroz demokratsko djelovanje u Parlamentu BIH.

  • Nitko nema pravo zabraniti vođi Bošnjaka Komšiću i bošnjačkom narodu da iz Ustava izbrišu kako je BIH zemlja konstitutivnih Srba, Hrvata i Bošnjaka te da se u budućnosti vodi kao zemlja konstitutivnih Srba i Hrvata.

Uostalom, Komšić tvrdi da je to sovjetska tekovina a Bošnjaci ne žele biti kao ni Komšić, nikakav sovjetska tekovina. Što nas čudi. S obzirom na povremenu opsjednutost jednim od najdražih Staljinovih pekinezera – Titom, piše poskok.info.

Dnevnik.ba