StoryEditor

Izgradnja na Koridoru Vc: Evo koji nas projekti očekuju u ovoj godini

Piše D  /  22.01.2020., 09:01h

Iako je na sjeveru prvenstveno zbog nepristupačnog terena gradnja usporena, na jugu, odnosno u Hercegovini, izgradnja se tek zahuktava.

Autoceste FBiH namjeravaju krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati). Natječaji za ove ugovore očekuju se 31. ožujka, a natječaj za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine, piše Faktor.

Autoceste FBiH će iskoristiti sredstva kredita EBRD-a u iznosu od 97,2 milijuna eura te kredita od Europske investicijske banke u istom iznosu. Ukupan projekat izgradnje za spomenute tri dionice iznosi 540 milijuna eura.

Osim toga, očekuje se da će 16. ožujka 2020. godine biti raspisan natječaj za dionicu Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara. Financiranje ove dionice predviđeno je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60 milijuna eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 milijuna eura, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 milijuna eura.

Svakako da je jedan od najvažnijih projekata za Autoceste FBiH probijanje tunela Prenj. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, a natječaj za probijanje tunela je završen u prosincu. Dužina cjelokupnog tunela Prenj iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim u regiji. Što se tiče radova na sjeveru, odnosno radova oko Zenice, nedavno je završeno probijanje jednog dijela tunela Hum.

Svakako da je najvažniji projekt u ovoj godini i probijanje tunela Zenica, koji bi trebao da skrati put od Zenice do Žepča za pet kilometara. Uz njega, planirano je i izgradnja potputnjaka te jednog hidrotehničkog centra za regulaciju potoka Ponirak.

Dnevnik.ba
 

16. travanj 2024 22:23