Article_Top_970x250

Izgorjeli objekt i 1.300 pilića, šteta oko 12.000 KM

goražde

Izgorjeli objekt i 1.300 pilića, šteta oko 12.000 KM

stu 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevni avaz

Sinoć oko 20 sati na farmi za proizvodnju konzumnih jaja Zaima Hubjera u goraždanskom naselju Hubjeri došlo je do požara u kojem su izgorjeli objekt i druga oprema te 1.300 desetodnevnih pilića.

Samo pola sata ranije vlasnik je obišao dvoranu u kojoj je održavao temperaturu. Njegove sumnje da je vatra iz peći uzrokovala požar potvrdili su i inspektori Policijske stanice Novo Goražde koji su obavili očevid, piše Dnevni avaz.

Osim vatrogasaca iz Goražda i Novog Goražda, požar su uz pomoć vlastite pumpe gasili i članovi obitelji, ali nakon što je vatra zahvatila drvene dijelove, uspjeli su samo spasiti stoku i spriječiti da se vatra prenese na susjedne objekte.

"Mi se bavimo proizvodnjom konzumnih jaja, ali koke nosilje sami uzgajamo. Za takvu vrstu proizvodnje potrebno je da minimalna temperature u objektu iznosi 35 stupnjeva. Peć kojom se zagrijavala prostorija prouzrokovala je požar, što je potvrđeno i očevidom inspektora za protupožarnu zaštitu. Prema prvim procjenama, šteta iznosi oko 12.000 KM", kazao je Hubjer.

Od završetka rata ovaj vrijedni čovjek s obitelji bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Posebne podrške nije imao, pa joj se mnogo ne nada ni sada.

"Mi se prije svega uzdamo u sebe, a vidjet ćemo hoće li reagirati institucije. Kao i do sada, uzdamo se najviše u sebe", ističe Hubjer.

Dnevnik.ba