Article_Top_970x250

Izglasano povjerenje novoj Plenkovićevoj Vladi

hrvatski sabor

Izglasano povjerenje novoj Plenkovićevoj Vladi

srp 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su kasno u četvrtak povjerenje Hrvatskog sabora, premijer je pritom poručio kako će nastojati opravdati dobiveno povjerenje koje doživljava “kao obvezu i šansu” i za Vladu, i za sve hrvatske građane.

Nakon cjelodnevne, maratonske rasprave za drugu Plenkovićevu Vladu glasovalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo.

Premijer je na kraju rasprave zahvalio zastupnicima koji su dali potporu programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje.

Oformili smo parlamentarnu većinu s partnerima s kojima ćemo, siguran sam, provesti program oko kojeg smo se suglasili, kazao je i istaknuo da je dovoljno 76 ‘ruku’, koliko ima saborska većina, ako postoji konstruktivnost i želja za radom za Hrvatsku.

“Cilj pred nama je raditi na političkom programu koji, po nama, pogađa sve bitno za Hrvatsku u iduće četiri godine”, poručio je te naglasio kako u tome Hrvatska ima dodatnu polugu za koju se izborila, 22 milijarde eura. Napravili smo iskorak koji nam daje veći manevarski prostor u situaciji bez presedana, imamo alate koje ćemo iskoristiti, imamo više iskustva nego prije četiri godine, imamo uigrane ljude, rekao je zastupnicima.

Najavio je kako će Vlada raditi slijedeće četiri godine.

“Nastojat ćemo dati sve od sebe, znanjem, stručnošću, elanom, entuzijazmom, imamo motiv, motiv rada za opće dobro, za Hrvatsku, motiv da se odužimo onima koji su za Hrvatsku dali sve, hrvatskim braniteljima, i za njih ćemo raditi u godinama pred nama”, želja nam je da Hrvatska za četiri godine izgleda bolje nego danas”, poručio je Plenković i dobio pljesak.

Najavio je i kako će Vlada nastojati biti otvorenija prema prijedlozima oporbe.

Četverogodišnji Program nove Vlade temelji se na pet prioriteta: socijalnoj sigurnosti, perspektivnoj budućnosti, ekonomskoj suverenosti, osnaženoj državnosti i globalnoj prepoznatljivosti.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje stvaranje uvjeta za 100 tisuća novih radnih mjesta, u što će se uložiti 10 milijardi kuna, povećati prosječnu i minimalnu plaću, uvesti dodatna porezna rasterećenja.

“Cilj nam je do kraja mandata daljnjim poreznim rasterećenjima i mjerama za oporavak gospodarstva podići prosječnu neto plaću na 7600 kuna, a minimalnu neto plaću na najmanje 4250 kuna”, istaknuo je u Saboru premijer Plenković.

Najavljuje ulaganje tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava, povećanje mirovine za najmanje 10 posto, smanjenje stope PDV-a za svu hranu s 25 na 13 posto, smanjenje poreza na dohodak i dobit.

Najavljuje i bespovratne potpore od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi s poslovnom idejom, ulaganja u modernizaciju obrazovnog sustava itd.

Vladin će prioritet biti i da 22 milijarde eura osiguranih iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i europskog programa za oporavak Europa za nove generacije u potpunosti iskoristi kako bi osigurala brz oporavak gospodarstva i ulaganje u prioritetna područja.

Nova Vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar obrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nakon što su dobili povjerenje Sabora, predsjednik i članovi Vlade svečano su prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati savjesno i časno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Ivan Malenica, zaražen je korona virusom i večeras nije bio u Saboru, a svoju će ministarsku prisegu dati kasnije.

Prvu sjednicu nova će Vlada održati već u petak i sa nje će Saboru poslati prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka.

Od stjecanja neovisnosti prije 30 godina, Hrvatska je imala petnaest vlada i 12 premijera: Stipu Mesića, Josipa Manolića, Franju Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikicu Valentića, Zlatka Matešu, Ivicu Račana, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

“Hvala onima koji su nam dali podršku i ljude koji će biti u sastavu nove hrvatske vlade. Hvala i onima koji su izrazili i kritike i drugačije želje i planove, ja to poštujem, ali poštujem i volju hrvatskih građana i na izborima smo dobili određeni stupanj potpore hrvatskih birača. I u kampanji smo vodili različite strategije i različite stvari, neki su bili toliko smjeli da su uvjetovali tko će što biti u nekim drugim strankama, to je iskustvo koje je prije pet godina dovelo do pada Vlade i šteta što mnogi nisu izvukli pouku iz tog iskustva.

Radili smo u prošlom mandatu sve da se taj scenarij ne ponovi. Ali to neće proći sigurno u budućnosti. Oformili smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima ćemo provesti program s kojim smo se usuglasili.

Šteta da je dio rasprave otišlo na apstraktnu temu o tzv. žetončićima, to je ružan naziv. HDZ nije razgovarao ni sa kim od vas 76 koji ćete glasati protiv i to hrvatska javnost treba i mora znati. To da neki od vas niste bili spremni doći ni na neformalnu kavu nakon izbora zato da kažemo izazovna je situacija, gospodarska, financijska, zdravstvena, sigurnosna, niste to prihvatili i to me je dosta iznenadilo. Smatram da niste dobro razumjeli na koji način želimo funkcionirati. Cilj koji je pred nam je raditi na političkom programu koji nije više samo HDZ-ov, već i cijele parlamentarne većine i što je bitno za Hrvatsku iduće četiri godine.

Nastojat ćemo opravdati veliko povjerenje i dati sve od sebe s onim motivom s kojim se svaki čovjek motivira u svakom poslu”, poručio je premijer u svom govoru koji je prethodio glasovanju, prenosi Hina.

Dnevnik.ba