27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine.ARMIN DURGUT - Pixsell
StoryEditor
dom naroda PS BiH

Izglasana hitna procedura za izmjene Izbornog zakona, Bošnjaci povukli vitalni nacionalni interes

Piše desk  /  27.04.2022., 12:16h
Za je glasalo 8 izaslanika, pet je bilo protiv i jedan suzdržan.

Izaslanici hrvatskog i srpskog naroda na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasali su da se izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i njen lider Dragan Čović razmatraju po hitnoj proceduri.

Za je glasalo 8 izaslanika, pet je bilo protiv i jedan suzdržan. Kako je rečeno postoji opća i entitetska većina. Međutim, nakon toga je izaslanik SDA  Asim Sarajlić kazao da Klub Bošnjaka jednoglasno traži stavljanje veta, prenosi Avaz.

- Proglašavamo prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Obrazloženje smo čuli na početku - kazao je Sarajlić.

Sarajlić je potom obrazložio da je se radi o diskriminatornom zakonu po Bošnjake. Svaki Klub se pojedinačno izjašnjavao ugrožava li pitanje izmjena Izbornog zakona vitalni nacionalni interes Bošnjaka. 

Klub Srba i Klub Hrvata su smatrali da ne ugrožava, dok je Klub Bošnjaka izričito isticao ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa. Nakon što je potegnut vitalni nacionalni interes, saziva se zajednička komisija. 

Kako je predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović rekao komisiju će činiti po jedan izaslanik iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Srba koji će pokušati riješiti ovo pitanje. Rok za postizanje dogovora je pet dana, a ako ne dođe do dogovora predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je nakon ovog prekinuta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:39