StoryEditor

Izglasan zakon kojim se blokira brexit bez dogovora

Piše D  /  04.09.2019., 09:09h

Zakon o blokadi tzv. "tvrdog brexita", izglasan je s 327 naprema 299 glasova.

Ranije je Boris Johnson najavio da će izbore raspisati za 15. listopada, no za to je u parlamentu potrebna dvotrećinska većina, a Johnson većinu uopće nema.

Laburisti, SNP i Liberalni demokrati najavili su da neće podržati Johnsona u nastojanju da se raspišu izbori.

Britanski pregovarač u Bruxellesu, diplomati pesimistični

Glavni britanski pregovarač David Frost stigao je u Bruxelles no diplomati obiju strana zasad ne vide izglede da bi se mogli održati sadržajni pregovori o razdruživanju Velike Britanije od Europske unije.

Novi britanski premijer Boris Johnson rekao je da napreduje u nastojanju da osigura bolji sporazum o razdruživanju od onoga koji je dogovorila njegova prethodnica Theresa May, no oporbene stranke optužuju Johnsona da ‘blefira‘ kupujući vrijeme do 31. listopada, datuma za koji tvrdi da je krajnji rok do kojeg će on izvesti svoju zemlju iz Unije.

Upravo neuređeni Brexit leži u samoj srži političke krize u Londonu gdje su oporbeni, ali i dio pobunjenih zastupnika Johnsonovih konzervativaca poduzeli korake da spriječe takav scenariji.

David Frost, kojega je Johnson imenovao glavnim pregovaračem za Brexit, nije novinarima dao nikakvu izjavu po dolasku u Bruxelles.

Britanski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da London ne želi na stol iznijeti nikakav prijedlog u strahu da će ga EU istog trenutka odbaciti.

- To je zato što su polupregovori ‘blef", rekao je u srijedu diplomat Europske unije.

- Britanci nemaju alternativni sporazum, pa se igraju s vremenom, dodao je.

Visoki europski diplomat rekao je "Nisu na stol iznijeli apsolutno nikakav prijedlog".

Treći se europski diplomat nadovezao ocjenom "Nema baš smisla pregovarati s vladom koja nema parlamentarnu većinu i ne može utjecati na to da se izglasa sporazum bez obzira kakav on bio".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:54