StoryEditor

Izetbegovićev Ured financira ratne zločince tzv. Armije

Piše D  /  09.03.2018., 03:03h

Prije desetak dana raspisan je novi natječaj za dodjelu financijske pomoći Zaklade za pružanje pravne pomoći u 2018. godini pripadnicima braniteljske populacije, a na posljednjoj sjednici, na kojoj ih je izvijestio o financijskoj potpori Federalnoga ministarstva branitelja, nazočio je i ministar Salko Bukvarević. Bukvarević je poručio kako u ovoj godini ova Zaklada, koja je namijenjena isključivo za pripadnike bošnjačkih vojnih i policijskih organizacija, može računati na financijsku potporu u iznosu od 189.000 maraka,  piše Zoran Krešić za Večernji list BiH.

Različiti kriteriji

Taj je iznos, naime, odobrila federalna Vlada. No, nije Bukvarevićevo Ministarstvo jedino koje financira ratne zločince, među kojima su i oni koji su već odavno pravomoćno presuđeni za najteže kršenje ratnog i humanitarnog prava. Tako Ured bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića izdvaja novac za pomoć tim ljudima čak i unatoč tome što se u javnosti svako malo mogu čuti različiti komentari o udruženom zločinačkom pothvatu i pokušaju da se Hrvate kolektivno strpa pod etiketu ratnih zločinaca.

Uz Izetbegovića, široku su ruku pokazali i Općina Stari Grad, ali i Ured dopredsjednice Federacije Melihe Mahmutbegović te općine Ilidža, Bosanski Petrovac, Jajce, Vitez, općina Centar i općina Hadžići. Među sponzorima su i kompanije bliske SDA, Ministarstvo za braniteljska pitanja Sarajevske županije, ali, navodno, i Udruga bojovnika postrojbi HOS-a te tvrtke Eksklusiv, Hoše komerc...

U posljednje tri godine, otkako funkcionira Zaklada za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije, više desetaka osuđenika i optuženih pripadnika Armije BiH i ratnih bošnjačkih postrojbi dobilo je novac iz te Zaklade, a među rekorderima su oni koji su počinili najteže zločine nad Hrvatima i Srbima, ali, primjerice, i Hanefija Pirić koji je ubio trojicu talijanskih humanitaraca te opljačkao njihov konvoj, zbog čega se još uvijek nalazi u talijanskom zatvoru. Iz te Zaklade dobio je 10.000 KM.

“Ne zanimaju ih zločini”

Nekadašnji predsjednik Hrvatske udruge logoraša u BiH Mirko Zelenika bio ja zatočenik logora i zahvaljujući ponajprije njegovu svjedočanstvu Zijad Kurtović dobio je 11 godina zatvora zbog monstruoznih zločina počinjenih u crkvi Svih svetih u Donjoj Drežnici kod Mostara. Kurtović je od Zaklade dobio 4000 KM nakon pravomoćne presude da je ratni zločinac.

Nihad Bojadžić, koji je odgovoran za zločine u Trusini, logoru u Jablanici, ali i ubojstva u Doljanima je pak od Zaklade ukupno u dvije godine dobio 7000 KM. Zelenika je izrazio razočaranje odnosom hrvatskih predstavnika u vlasti.

- Ako je to tako, nama ne može pomoći nikakva izmjena Izbornog zakona. Ništa nam ne može pomoći ako imamo ljude koji jesu legitimno izabrani, ali oni se uopće ne bave pitanjima ratnih zločina nad Hrvatima niti ih zanimaju - rekao je Zelenika za Večernji list. Upozorio je i kako Tužiteljstvo doslovno štiti zločince od najtežih inkriminacija, piše Zoran Krešić za Večernji list BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:56