StoryEditor

IZETBEGOVIĆ ŽELI ZADRŽATI PREDNOST Poziva strance da zadrže strane suce u Ustavnom sudu BiH!

Piše D  /  14.02.2020., 11:02h

Iz SDA pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da, kako kažu, ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi s Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.

-Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i suce u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS. Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva - ističu iz SDA.

U priopćenju za javnost navodi se da bi ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudaca u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo još radikalniju političku nestabilnosti i pravni kaos, i SDA to neće dopustiti.

-Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ako se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu - priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:13