StoryEditor
TRIBINA U BREZI

Izetbegović: Zaustavili smo OHR, nisu ni svjesni šta su mogli napraviti s time, nema problema koji SDA nije riješila

Piše Desk  /  01.08.2022., 21:07h

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, na stranačkom je okupljanju u Brezi govorio o izmjenama Izbornog zakona, te kako se navodi na njegovoj službenoj stranici, podsjetio na teške pregovore u proteklom periodu u kojima je učestvovala i međunarodna zajednica.

 

"Ovo što je tražio OHR i što je pokušao nametnuti pa smo ga zaustavili, mislim da nisu ni svjesni šta su mogli napraviti sa time, sa pragom od tri posto, brojem delegata neophodnih za predlaganje predsjednika FBiH i načinom izbora predsjednika i potpredsjednika. Navukli bi nam novu luđačku košulju", rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je, kako se navodi, ukazao na blokade i opstrukcije, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz entiteta RS. 

U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Europi.

"Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija razara na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas", kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi među "probosanskim" stranakama, Izetbegović je govorio o strankama proizašlim iz SDA koje se udružuju sa građanskim strankama, ali ne u interesu Bosne i Hercegovine već isključivo protiv SDA.

"Mi smo uvijek pružali ruku i nikada nismo bili ti koji prave problem. Tako rade oni koji su odgovorni i koji su snažni. Mi se ne svetimo već vodimo računa o interesu našeg naroda, a interes naroda nije politička atomizacija",  izjavio je Izetbegović.

Građanske stranke, dodao je, nisu učinile ništa na pridobijanju podrške u sredinama u kojima vladaju SNSD i HDZBiH. 

Predsjednik SDA je istaknuo važnost iskustva kadrova SDA u prevazilaženju teških izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u prošlosti.

"Treba imati nerve za teške izazove, a oni se stiču u teškim utakmicama koje smo mi imali. Ne postoji nijedan problem u protekle tri decenije koji SDA nije riješila. Imali smo odgovore i na sve probleme u proteklom mandatu, poput pandemije i migrantske krize. Dodik i SNSD nisu zaustavili NATO put BiH. Šest puta je Narodna skupština RS-a napala imovinu države Bosne i Hercegovine i njene nadležnosti. Šest puta im je Pravni tim SDA odgovorio apelacijom Ustavnom sudu BiH i šest puta smo pobijedili. Šest prema nula za nas", kazao je Izetbegović.

R.I. / Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:47