StoryEditor

Izetbegović: Uradili smo sve što smo mogli kako bi pomogli Selmiru Mašetoviću

Piše D  /  07.06.2018., 06:06h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su institucije Bosne i Hercegovine i on lično učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se pomogne studentu Selmiru Mašetoviću koji je uhićen u Turskoj pod optužbama da je pripadnik organizacije FETO.

"Već smo učinili sve što je bilo u našoj moći. Veoma intenzivno se radilo na tome da se Selmiru pomogne. Nije se pričalo, već se radilo, i moj uredje bio sve vrijeme uključen. Ovo nije stvar koja se rješava razgovorom predsjednika, mada je ured predsjednika Erdogana bio s naše strane upoznat sa slučajem. Ovo se rješava upornim radom našeg konzula i veleposlanika na terenu i institucija države, kao što se riješilo i u par ranijih sličnih slučajeva", kazao je Izetbegović za Faktor.

Selmir Mašetović, bh. student rodom iz Gradačca, uhićen je 22. svibnjau Turskoj, u gradu Ušaku, zbog sumnje da je sljedbenik organizacije FETO Fetulaha Gulena.

Selmiru se na teret, osim veze sa organizacijom FETO koju Turska smatra terorističkom, stavlja i korištenje aplikacije ByLock. Turske vlasti tvrde da su je pripadnici FETO-a koristili prilikom pokušaja puča u Turskoj u srpnju pretprošle godine. Selmirova obitelj, ipak, tvrdi da je student za to vrijeme boravio u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 00:00