Izetbegović u Stuttgartu: Glasajte protiv ovih politika koje nas sputavaju desetljećima, blizu smo cilja u RS-uFENA
StoryEditor
lider SDA

Izetbegović u Stuttgartu: Glasujte protiv ovih politika koje nas sputavaju desetljećima, blizu smo cilja u RS-u

Piše fena  /  10.07.2022., 08:23h

U subotu navečer je u njemačkom gradu Stuttgartu održana tribina „Domovina te zove, registruj se i glasaj“, čiji je specijalni gost bio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

U subotu navečer je u njemačkom gradu Stuttgartu održana tribina „Domovina te zove, registriraj se'' Izetbegović je, čestitajući Kurban bajram prisutnima, podsjetio na sve poteškoće s kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u proteklim desetljećima.

- Čitavi narodi su uvučeni u rat protiv BiH i na tim negativnim emocijama neki političari danas prave svoje politike. Svi su pomalo umorni od svega što su prošli, ali ne smijemo se predati – kazao je Izetbegović.

Stanje u svijetu se, smatra Izetbegović, mijenja, što je rezultiralo ponovnim javljanjem ambicija retrogradnih snaga da završe ono što je započeto 90-ih godina prošlog stoljeća.

- Vjerojatno ste promatrali te pokušaje tijekom pregovora o izmjenama Izbornog zakona da se mi slomimo. Ja sam tu ostao potpuno sam. Neki drugi su se sklonili u stranu. Kazao sam svima njima da to neće ići. Izdržalo se to i s ovim napadom na Ukrajinu se to okrenulo. Zapad brani svoj sustav vrijednosti i mi smo tu s njima. BiH je dio Zapada, dio Europe – izjavio je Izetbegović.

Neprijatelji BiH, dodao je, i dalje prijete, ali usprkos tim prijetnjama u stvarnosti se događaju suprotne stvari. U tom kontekstu je Izetbegović podsjetio na primjere iz bliske prošlosti, poput uklanjanja ploče posvećene Radovanu Karadžiću i crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

- Jednu od tih odluka je poništio visoki predstavnik. Sve ostale smo mi zaustavili na Ustavnom sudu BiH. Prošle godine smo promijenili sastav SIP-a jer su krali na izborima. Oni te pomake bolje vide nego mi. Oni koje to boli, jako dobro sve to vide – poručio je Izetbegović.

Govoreći o građanima BiH koji rade u inozemstvu, Izetbegović je kazao da je malo zemalja u svijetu koje raspolažu prirodnim i ljudskim potencijalima kakve ima BiH.

- Moramo napraviti uređeni sustav koji će privući naše ljude da se vrate. BiH je prekrasna zemlja u kojoj ćemo napraviti uređeni sustav u koji ćete se vi vratiti – kazao je Izetbegović.

Oni koji ne vole BiH, smatra Izetbegović, ne vole ni njeno iseljeništvo. U tom kontekstu je podsjetio na apelaciju kojom je spašeno oko 700.000 državljanstava.

- Nikad mi koji volimo BiH nismo bili jači faktor. Budućnost BiH je u izgradnji uređenog sustava. BiH treba biti dio EU i NATO-a, u kojoj sudovi garantiraju vladavinu zakona. S našim komšijama koje vole BiH trebamo zajedno graditi našu domovinu. To ide sporo, ali ide – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o predstojećim Općim izborima, Izetbegović je kazao da građani u iseljeništvu trebaju glasati za koga god žele, a da posebno trebaju glasati za zajedničku listu u entitetu RS.

- Možete tu glasati za koga god hoćete. To je šansa. Komplicirano je registrati se. I to su namjerno uradili. I onda mi namjerno ne smijemo da se predamo. Baš tada treba pokazati upornost. Dva dana za ovih 30 godina. Jedan sada u srpnju, registracija, i jedan u listopadu. Dva dana za domovinu. Možemo promijeniti potpuno odnos snaga. Nama ne treba mnogo. Treba nam tridesetak tisuća glasova za RS. Blizu smo toga. Izađite za Srebrenicu, za sve ubijene. Glasujte za koga god hoćete, ali glasujte protiv ovih politika koje nas sputavaju desetljećima – izjavio je Izetbegović.

Tribina je održana u organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, u suradnji s Islamskom zajednicom Stuttgart i Centrom za dijasporu „Mreža“.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2022 04:50