StoryEditor

Izetbegović: U škole uvesti "predvojničku obuku", jačati policiju, namjensku industriju...

Piše D  /  26.05.2019., 07:05h

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je večeras u sarajevskoj govoreći o proteklih 29 godina stranke Izetbegović je kazao da SDA treba biti ponosna na put koji su prešli i na liderstvo koje su realizirali

- Dug je to put, i svako vrijeme je donijelo svoje breme i probleme. Nosili smo to breme, i za svaki problem smo pronašli ispravan i učinkovit odgovor. I na jednoumlje i zaostajanje koje je donosio jednopartijski režim. I na negaciju naše vjere, kulture, identiteta, jezika, imena. I na svirepu agresiju, napad jedne moćne armije na nenaoružan narod. I na embargo na oružje, i na podmukle podvale dijela međunarodne zajednice. I na ponižavajuće pritiske da podijelimo zemlju i naciju. I na otpore postratnoj reintegraciji i obnovi zemlje. I na očekivanja stotina tisuća ratnih stradalnika, onih koji su ostali bez hranitelja, bez zdravlja, bez zaposlenja... – naveo je Izetbegović, prenosi Fena.

Dodao je da mu je drago da se sjednica održava u sarajevskoj Vijećnici, jer ona u mnogome simbolizira stradanje, sudbinu i put kojim je prošla SDA i BiH u tih bremenitih 29 godina. Podsjetio je da je Vijećnica bila žrtva barbarskog napada, spaljena i devastirana, unakažena, ali je preživjela, digla se iz pepela i obnovljena uz pomoć prijatelja iz onog boljeg, civiliziranog dijela svijeta.

- Naša kronična bolest su nacionalizmi, separatizmi, teritorijalne pretenzije i pokušaji da se dominira na Balkanu. Pod vojnim i političkim pritiskom zapadnih sila te retrogradne snage su se povlačile, promovirale, odricale od zločina i zločinaca, prihvaćale nadmoćne civilizacijske i integracijske trendove, umotavale se u demokratsku oblandu. A zatim, čim pritisak oslabi, ponovo jačale, pokazivale staro lice, prkosile, negirale zločine i slavile zločince, militarizirale se, prizivale podjele, ponovo crtale karte – dodao je Izetbegović.

Naveo je da se Srbija naoružava, te da tvrde da na taj način čuvaju mir, da time žele odvratiti i obeshrabriti svakog napadača.

- Jedino što nije jasno jeste - na koje to napadače misle? Tko bi uopće mogao napasti Srbiju, i s kakvim ciljem? I tko je to od susjeda ikada napao Srbiju? – upitao je Iztebegović.

I Republika Srpska, kako je dodao Izetbegović, se militarizira, mimo Ustava i zakona. Uvodi se pričuvni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srbijanskom policijom pri čemu se prelazi državna granica.

- Milorad Dodik je nekada bio socijaldemokrata, imao je normalne i obećavajuće stavove o BiH i suživotu njenih naroda. Sa dolaskom na vlast postepeno se pretvorio u agresivnog nacionalistu. Već desetljeće uporno opstruira vitalno važne procese za zemlju i njene građane - proces pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO, svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače i investitore, uz ostale razloge i zbog takve politike omladina masovno napušta BiH i odlazi u europske zemlje – kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, narod koji je u jednom vijeku doživio tri pokolja, i kojem ponovo prijete krvavom Drinom, mora biti spreman da odgovori na sve moguće izazove.

- Zato je potrebno ostvariti slogu, koordinaciju političkog i svakog drugog djelovanja, osnažiti ekonomiju - naročito IT sektor, pojačati lobiranje za interese BiH u svijetu, uvesti u škole predmete koji mogu zamijeniti predvojničku obuku kako bismo u kombinaciji sa sportskim i drugim aktivnostima imali psiho-fizički spremnu i jaku omladinu, jačati i opremati policiju, jačati namjensku industriju itd. Naravno sve u okviru Ustava i zakona – dodao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:05