Article_Top_970x250

Izetbegović: U škole uvesti "predvojničku obuku", jačati policiju, namjensku industriju...

poziv na mobilizaciju ?

Izetbegović: U škole uvesti "predvojničku obuku", jačati policiju, namjensku industriju...

svibnja 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

I Republika Srpska, kako je dodao Izetbegović, se militarizira, mimo Ustava i zakona. Uvodi se pričuvni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srbijanskom policijom pri čemu se prelazi državna granica.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je večeras u sarajevskoj govoreći o proteklih 29 godina stranke Izetbegović je kazao da SDA treba biti ponosna na put koji su prešli i na liderstvo koje su realizirali

- Dug je to put, i svako vrijeme je donijelo svoje breme i probleme. Nosili smo to breme, i za svaki problem smo pronašli ispravan i učinkovit odgovor. I na jednoumlje i zaostajanje koje je donosio jednopartijski režim. I na negaciju naše vjere, kulture, identiteta, jezika, imena. I na svirepu agresiju, napad jedne moćne armije na nenaoružan narod. I na embargo na oružje, i na podmukle podvale dijela međunarodne zajednice. I na ponižavajuće pritiske da podijelimo zemlju i naciju. I na otpore postratnoj reintegraciji i obnovi zemlje. I na očekivanja stotina tisuća ratnih stradalnika, onih koji su ostali bez hranitelja, bez zdravlja, bez zaposlenja... – naveo je Izetbegović, prenosi Fena.

Dodao je da mu je drago da se sjednica održava u sarajevskoj Vijećnici, jer ona u mnogome simbolizira stradanje, sudbinu i put kojim je prošla SDA i BiH u tih bremenitih 29 godina. Podsjetio je da je Vijećnica bila žrtva barbarskog napada, spaljena i devastirana, unakažena, ali je preživjela, digla se iz pepela i obnovljena uz pomoć prijatelja iz onog boljeg, civiliziranog dijela svijeta.

- Naša kronična bolest su nacionalizmi, separatizmi, teritorijalne pretenzije i pokušaji da se dominira na Balkanu. Pod vojnim i političkim pritiskom zapadnih sila te retrogradne snage su se povlačile, promovirale, odricale od zločina i zločinaca, prihvaćale nadmoćne civilizacijske i integracijske trendove, umotavale se u demokratsku oblandu. A zatim, čim pritisak oslabi, ponovo jačale, pokazivale staro lice, prkosile, negirale zločine i slavile zločince, militarizirale se, prizivale podjele, ponovo crtale karte – dodao je Izetbegović.

Naveo je da se Srbija naoružava, te da tvrde da na taj način čuvaju mir, da time žele odvratiti i obeshrabriti svakog napadača.

- Jedino što nije jasno jeste - na koje to napadače misle? Tko bi uopće mogao napasti Srbiju, i s kakvim ciljem? I tko je to od susjeda ikada napao Srbiju? – upitao je Iztebegović.

I Republika Srpska, kako je dodao Izetbegović, se militarizira, mimo Ustava i zakona. Uvodi se pričuvni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srbijanskom policijom pri čemu se prelazi državna granica.

- Milorad Dodik je nekada bio socijaldemokrata, imao je normalne i obećavajuće stavove o BiH i suživotu njenih naroda. Sa dolaskom na vlast postepeno se pretvorio u agresivnog nacionalistu. Već desetljeće uporno opstruira vitalno važne procese za zemlju i njene građane - proces pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO, svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače i investitore, uz ostale razloge i zbog takve politike omladina masovno napušta BiH i odlazi u europske zemlje – kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, narod koji je u jednom vijeku doživio tri pokolja, i kojem ponovo prijete krvavom Drinom, mora biti spreman da odgovori na sve moguće izazove.

- Zato je potrebno ostvariti slogu, koordinaciju političkog i svakog drugog djelovanja, osnažiti ekonomiju - naročito IT sektor, pojačati lobiranje za interese BiH u svijetu, uvesti u škole predmete koji mogu zamijeniti predvojničku obuku kako bismo u kombinaciji sa sportskim i drugim aktivnostima imali psiho-fizički spremnu i jaku omladinu, jačati i opremati policiju, jačati namjensku industriju itd. Naravno sve u okviru Ustava i zakona – dodao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250