MOSTAR, 11. siječnja (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović dao je izjave za medije u prostorijama SDA u Mostaru. (Foto FENA/Emanuel Soca)EMANUEL SOCA -
StoryEditor
nebuloze lidera sda

Izetbegović u Mostaru: "Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je Ustav BiH dao"

Piše Desk  /  11.01.2022., 14:19h
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentirao sinoćnji sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Izetbegović je kazao da je s premijerom Plenkovićem razgovarao o onome što u BiH radi lider SNSD-a Milorad Dodik i struktura koja ga prati, prenosi Klix.

Na pitanje da li je primijetio promjenu stavova službenog Zagreba prema događanjima u BiH na sastanku s premijerom Plenkovićem, Izetbegović ističe da je neophodno popravljati odnose s BiH te Bošnjaka i Hrvata, bez obzira na to što se dogodilo.

"To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sugovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste što je Milanović izjavio...", dodao je.

Lider SDA kaže da je sinoć Plenkoviću iznio egzaktne podatke o strukturi vlasti.

"Na stotine pozicija (ministarskih, direktorskih, šefovskih...), Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je Ustav BiH dao. Te stvari treba predočiti jasno. Pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj. Tu su i blokade u Federaciji BiH, poput blokade formiranja Vlade FBiH, Ustavnog suda FBiH… Ljudi u Hrvatskoj to ne znaju", kazao je.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović kaže da svako mora nešto dati da bi i dobio.

"Zna se što je prijedlog SDA, ono što Ustav države i FBiH kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda - biti predstavljen na čemu insistira HDZ i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu inzistiramo mi. Mi smatramo da domovi naroda isključivo trebaju štiti vitalni nacionalni interes. I ako postoje blokade, trebaju biti kreirani mehanizmi da ih otklone", kaže Izetbegović.

Kaže da je usuglašeno korištenje vode iz HE Dabar i plinifikacija BiH kroz ubrzanu realizaciju projekta plinovoda Južna interkonekcija.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:39