StoryEditor
lider sda u mostaru

Izetbegović u Mostaru: Bošnjaci su prije 400 godina njegovali europske vrijednosti, HDZ se, osim fašizma, treba odreći i rasizma

Piše desk  /  26.09.2022., 21:27h

Bakir Izetbegović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, rekao je večeras na predizbornom skupu u Mostaru da „SDA 10 godina nije htjela potpisati sporazume o Mostaru dok nije bila sigurna da će Bošnjaci biti ravnopravni“.

“SDA je pomogla da ode Tadićka, da pravosudne institucije rade kako treba, i nema više optužnica protiv naših generala. Sad je Dodik izgubio kontrolu i u CIK-u pa će izbori biti fer i korektni“, rekao je Izetbegović.

HDZ BiH se, dodao je, osim fašizma treba odreži i rasizma i ukinuti 'dvije škole pod jednim krovom'.

“Šta je problem da djeca idu skupa u školu? Nemamo problem ni sa hrvatskim i srpskim narodom nego njihovim retrogradnim, nazadnim, opasnim politikama. Mi smo sa Srbima i Hrvatima prije 400 godina bili braća, svi smo bili jedan narod. Ne može HDZ govoriti da jedini ima europske vrijednosti, a postoje ulice po ustašama, dvije škole pod jendim krovom. U bh. čaršijama prije 400 godina vladale su europske vrijednosti jer mi europske standarde i vrijednosti shvatamo ozbiljno za razliku od Europljana“, rekao je.

Za Bošnjake je, dodao je, normalna stvar da su i crkva i sinagoga i džamija naslonjene jedna na drugu.

“Neka oni sebe nauče, nas ne treba učiti. SDA neće biti poslušnik međunarodne zajednice kao što je to bio u Neumu Dino Konaković, Čović je bio pozitivno iznenađen njime i njegovim prihvatanjem izmjena Izbornog zakona“, dodao je.

Više od 10 godina, podsjetio je Izetbegović, SDA nije htjela potpisivati nikakav dogovor za Mostar dok nije pronađen model prihvatljiv probosanskim snagama.

“I da nisu izdali iz prepotentne Naše stranke, uradili su šta su uradili. Isto kao i u Neumu. Umjesto da međunarodna zajednica omogući da se razgibamo, da se lakše krećemo kroz federalni Dom naroda, oni su to htjeli još više zakočiti. Zato sam bio protiv i bit ću. U meni mogu imati partnera, ali ne i poslušnika jer ja odgovaram samo vama“, rekao je.

BiH sutra može osvanuti kao članica NATO-a, ustvrdio je Izetbegović, unatoč Dodikovim protivljenjima.

“On plazi jezik, ako ga bude još više plazio, mi smo u NATO paktu, i on s nama. Bunio se, išao kod Putina u Moskvu, a na Manjači NATO imao vježbu, 20 kilometara pred Banja Lukom“, rekao je.

R.I. / Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:07