StoryEditor
neslužbeni predizborni skup

Izetbegović u Bužimu: Posebna je priča kako je Armija BiH obranila Krajinu

Piše Fena  /  16.08.2022., 07:26h

U Bužimu je održana završna svečanost manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima", na kojoj se pred nekoliko tisuća Bužimljana i Krajišnika obratio predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno, Izetbegović je istaknuo da je počašćen pozivom da se pridruži proslavi 30. godišnjice osnivanje brigade koju su, kako je kazao, cijenili i prijatelji i neprijatelji.

- Neprijatelji su je dobro upamtili, od Arkana do Ratka Mladića. Arkanov zapovjednik je za njene borce kazao da ih se mora poštovati jer to su strašni borci, da je to nešto nevjerojatno i da, ako se za nekoga može reći da su ludo hrabri, onda su to bužimski ratnici – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da je obrana BiH po mnogo čemu drugačija od svih ostalih ratova koje povijest pamti, te da je u mnogim aspektima teško objašnjiva.

- BiH u okruženju, a zatim unutar nje enklave u još jednom okruženju. Slabo organiziran i skoro nenaoružan narod napadnut od strane nemjerljivo jačih neprijatelja, trostruka agresija. Svaki dan ratovanja zahtijeva desetke tona hrane, goriva, streljiva. Umjesto da šapatom padne, BiH se nevjerojatno obranila. Karadžić je u Beogradu kazao da će rat trajati nekoliko tjedana, a Mladić da će biti dovoljno nekoliko šamara. Oni su u Haagu, a mi u Bužimu na Trgu Alije Izetbegovića obilježavamo ovaj dan – kazao je Izetbegović.

Posebna priča je, dodao je Izetbegović, obrana Krajine, koja je bila u dvostrukom obruču.

- Akcije Petog korpusa Armije RBiH su se izdvajale po opsegu, pokretu, po drskim i maštovitim manevrima koje smo iz obručem zakovanog Sarajeva pratili kao napeti ratni film. Peti korpus je imao skoro tisuću borbenih dejstava, od kojih posebno treba podsjetiti na ofenzivu Munja, zauzimanje Grabeža, zauzimanje Pećigrada, operaciju Breza 94, operaciju Sana 95 i operaciju Oluja – kazao je Izetbegović, dodavši da je operacija Sana 95 daleko najuspješnija operacija Armije RBiH.

Izetbegović je poručio se mora pamtiti slavna borba junačke Armije RBiH, tog, kako je kazao, čuda bosanskog otpora, vojske koja je spasila zemlju, narod, čast i obraz.

- Moramo braniti naše branitelje. Pokušavaju procesuirati naše generale, naše junake, izjednačiti napadače s braniteljima, relativizirati istinu. Našim herojima moramo pomoći na svaki način, braniti ih kako su oni branili nas – poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović zasluge Bužima i u čuvanju obrane od zaborava, posebno naglasivši sjećanje na Izeta Nanića, koji je zapovijedao 505. viteškom brigadom.

- On je bio um i srce brigade koja je brzo stekla naziv „slavna“, a do kraja 1993. i „viteška“. Posebno treba napomenuti operacije Munja 93, zauzimanje Velike Kladuše u kolovozu 1994. i slamanje neprijateljske ofenzive u operaciji Breza u kojoj je zločinac Ratko Mladić osobno rasporedio preko 11.000 vojnika, ali mu oni nisu bili od pomoći. Morao je pobjeći s bužimskog ratišta – izjavio je Izetbegović.

Za Izeta Nanića je kazao da je heroj obrane BiH, te da je uz njega odlikovano još 55 boraca 505. bužimske brigade. Podsjetio je i na borca Asima Topalovića, ali i na više od 460 boraca 505. viteške brigade koji su poginuli.

- Bužim čuva sjećanje na svoje borce i na svog zapovjednika Nanića, ali čuva i njegov emanet. On vas je u jednom od svojih nadahnutih govora obavezao da nakon rata, kada ne budete više vojnici, da se družite jer, kako je rekao, poslije rata ponovo slijedi rat – podsjetio je Izetbegović.

Rahmetli Nanić je, dodao je Izetbegović, vjerojatno mislio na nepravde na koje je upozoravao i Alija Izetbegović.

- Ali sam uvjeren da je mislio i na vječno ponavljanje napada na Bosnu i Bošnjake, na obavezu da budu složni i jaki – kazao je Izetbegović.

Od Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota se, dodao je, očekuje da budu svjesni stanja u koje žive, da na umu imaju obavezu prema desecima tisuća onih koji su dali svoje živote.

- Imamo obavezu biti složni i jaki jer bez sloge nema snage. Svijet poštuje samo snažne. Jačajmo državu BiH, jačajmo njene institucije, Oružane snage, pravosuđe, ekonomiju, ubrzajmo njen put u članstvo u moćnim asocijacijama, NATO-u i Europskoj uniji. To je jedini put prema snažnoj i prosperitetnoj državi – poručio je Izetbegović, priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

28. siječanj 2023 09:10