StoryEditor

Izetbegović traži nove izgovore za neuspostavu vlasti: Je li Čović za NATO?

Piše D  /  06.09.2019., 03:09h

Lider SDA Bakir Izetbegović obratio se medijima uoči sjednice GO SDA u Sarajevu danas, gdje je govorio o aktualnom pitanju formiranja vlasti te političkim odnosima u BiH.

 

Što očekivati nakon isteka roka za implementaciju potpisanog "Sporazuma"?

"Možemo očekivati dalje zatezanje situacije i produbljivanje krize, jer ovo što radi Dodik i SNSD već 10 godina. Intenziviranje jednog protu-bosanskog odnosa koji je praćen uvredama, pokušajem da se dominira i da se nametne volja entitet državi neće moći ići. Inače, ova država nema budućnosti. Mi ćemo tu ‘stati na loptu‘ i pomoći gospodinu Dodiku i SNSD-u da sazriju, da poštuju Ustav, procedure, partnere i da poštuje ono što se zakleo da će poštovati kada je preuzeo poziciju u Predsjedništvu", kazao je Izetbegović, prenosi N1.

 

Kada je riječ o odnosu sa HDZ-om i Draganom Čovićem, istaknuo je:

"Gospodin Čović uporno ponavlja tu misao mada to nije fer, da će se nešto promijeniti nakon tog Kongresa. Ništa se neće promijeniti u odnosu na ovakav stav koji ste sada čuli. Bolje bi mu bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi sa ANP-om. Dakle, da li je HDZ za NATO put BiH? Ako jeste, zašto ne podržava ANP? Dalje, ako stvarno smatra da ničim nije fer uvjetovati formiranje vlasti, zašto on uvjetuje? HDZ od nas traži kreiranje Izbornog zakona onako kako se njima dopada. Dva puta su to odbili, sada čekaju i kažu ‘prošlo je pet mjeseci i kažu da ništa nismo uradili‘. Jedino oni mogu predložiti izmjene zakona, ako to žele", kazao je i dodao.

"Gospodin Čović stane na stav da nitko ne smije ucjenjivati i odmah nakon toga postavi uvjet da se mijenja zakon onako kako se dopada HDZ-u i to neko drugi treba da osmisli, a ne oni".

"Trebali su biti sastanci, na bazi stranačke izjave i Sporazuma koji smo potpisali. Dodik je to odbio, odbio je Hahna. Novinari ne bi trebali stavljati izjave novinarima u usta, a ovo što smo dobili od gospodina Hahna, pogledajte taj dokument. Govori o ANP-u i zato je to gospodin Dodik odbio", dodao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:39