Article_Top_970x250

Izetbegović: Teze iz non-papera mogu biti iskra novih ratova; fašizam i islamofobija udaraju u temelje EU  

JANŠU NAZVAO MUDRIJAŠEM

Izetbegović: Teze iz non-papera mogu biti iskra novih ratova; fašizam i islamofobija udaraju u temelje EU  

tra 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

'Non paperom', čije se autorstvo pripusuje slovenskom premijeru Janezu Janši, zagovaraju se vrlo opasne teze o 'razlazima' i promjenama državnih granica na zapadnom Balkanu, koje bi mogle biti iskra novih sukoba i ratova, rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, komentirao je za portal politicki.ba aferu non-paper kojom se predviđa podjela zemalja bivše Jugoslavije.

"Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz 'non papera', udaraju na same temelje Evropske unije, tako da sve ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u Bosni i Hercegovini ili regiji, nego i cijele Evrope", rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je rekao da se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši iako je to Janša demantirao ranije. 

"'Non paperom', čije se autorstvo pripusuje slovenskom premijeru Janezu Janši, zagovaraju se vrlo opasne teze o 'razlazima' i promjenama državnih granica na zapadnom Balkanu, koje bi mogle biti iskra novih sukoba i ratova", rekao je Izetbegović.

Reagirajući na objave medija u kojima se govorilo o ovom dokumentu , te njegovoj jutrošnjoj objavi, prvi čovjek SDA kaže kako "nekom ambicioznom 'mudrijašu' se može činiti logičnim prihvatanje podjele zemlje u kojoj žive ljudi i narodi koji su se sukobljavali, koji imaju suprotstavljene emocije i vizije, može mu se činiti iz perspektive njegovog ugodnog kabineta da bi to vodilo olakšanju i sretnijem životu ljudi".

"Ali, vara se, jer nije uzeo u obzir svu žrtvu kroz koju su patrioti Bosne i Hercegovine prošli da bi sačuvali njeno jedinstvo, i nije ukalkulirao da će to jedinstvo uvijek biti branjeno.Jer, nećemo nikada dozvoliti da mjesta genocida, patnje i stradanja budu išta drugo do Bosna i Hercegovina", rekao je Izetbegović. 

Bošnjaci, koji su u prethodnim vremenima istjerani iz Srbije, podsjetio je, a tragovi njihovog postojanja trajno izbrisani, sigurno neće dozvoliti da se takav proces nastavi i u njihovoj matičnoj zemlji. 

"Nećemo ići nazad, ići ćemo naprijed, ma šta o tome mislili radikalni evropski desničari", rekao je Bakir Izetbegović za politicki.ba. 

R.I. / Dnevnik.ba