Article_Top_970x250

Izetbegović stao na stranu Azerbajdžana i usporedio ga s BiH: "To se ne smije tolerirati..."

prati erdogana

Izetbegović stao na stranu Azerbajdžana i usporedio ga s BiH: "To se ne smije tolerirati..."

ruj 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbajdžanu, čime je direktno podržao Azerbajdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbajdžanu, nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbajdžana, te objavljivanje rata od strane Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerirati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo", smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbajdžana po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije.

"Azerbajdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tijekom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE koji ima mandat po ovom pitanju,su dužna reagirati na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga s teritorije Azerbajdžana", ističe čelnik SDA.

Na kraju zaključuje da svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba.

"Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbajdžana po ovom pitanju", zaključio je Izetbegović.

Dnevnik.ba