StoryEditor
čelnik sda

Izetbegović se žali jer ga izbacuju iz vlasti, Dodik ga ponovo vrijeđa

Piše hina  /  25.11.2022., 13:11h

Čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je u petak kako njeno izbacivanje iz vlasti ne bi bila mudra odluka, jer ona i dalje pojedinačno ima najveću potporu biračkog tijela u BiH.

Uoči potpisivanja dokumenta o programskoj suradnji između HDZ BiH i bloka bošnjačkih i građanskih stranaka, najavljenog za naredni tjedan, kojim bi se otvorio put uspostavi nove vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako to smatra pogrešnim pristupom ocijenivši da on neće donijeti stabilnost.

Izetbegović, kojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka teško porazio oporbeni kandidat Denis Bećirović, sada tvrdi kako blok od osam stranaka, koje su protekle četiri godine bile u oporbi i koje se pripremaju preuzeti vlast od SDA, zapravo popušta "pred željama nekih stranaca" te da u tom bloku nisu svjesni koliko će im zapravo biti teško iduće četiri godine.

"Nikome ne bi preporučio da takvu stvar radi", kazao je Izetbegović, ustvrdivši kako je uspostava vlasti još daleko od završene priče jer SDA ima pojedinačno najviše zastupnika na svim parlamentarnim razinama, kao i skupštinama županija unutar Federacije.

Drugu priliku za sudjelovanje u vlasti vidi i u tome što još nisu okončani izbori zastupnika za domove naroda, i na razini Federacije i na razini države, te sugerira kako je moguće da SDA i u tim kombinacijama na kraju bude jača od bošnjačko-građanske osmorke. No priznaje kako je vlast u konačnici nemoguća bez HDZ-a ali i Milorada Dodika.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović je ranije ovog tjedna kazao kako je njegova stranka odustala od partnerstva sa SDA jer je povjerenje između te dvije stranke nepovratno narušeno u protekle četiri godine te je potvrdio kako je za hrvatsku stranu kao novi partner prihvatljiva jedino dosadašnja oporbena "osmorka", s čijim će predstavnikom 29. studenog potpisati dokument o programskoj suradnji.

Milorad Dodik očekuje kako će novi partner u vlasti na razini države biti njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Izetbegoviću je u petak uputio prijekor kako je "lažni antifašist".

"Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici Handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partizanskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti", kazao je u Dodik komentirajući prijepore oko obilježavanja 25. studenog kao Dana državnosti BiH, za što se zalaže i Izetbegović.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 11:02