StoryEditor
Predsjednik SDA

Izetbegović: "Schmidt se ponaša demokršćanski, kao neki rođak Čoviću koji se dogovara s Plenkovićem"

Piše desk  /  05.02.2023., 09:58h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu za MTV Igman komentarisao aktualnu političku situaciju, formiranje vlasti kao i u poteze međunarodne zajednice za koju je kazao kako ide linijom manjeg otpora, te da traži one koje može da "slomi".

U samom početku razgovora Izetbegović je kazao kako nije uredu da na ministarskim pozicijama sjede ljudi koji su presuđivani za lažno svjedočenje, ali i oni koji su poznati po obiteljskom nasilju i sumnjivim diplomama. Kazao je kako vjeruje da je to najlošiji saziv Vijeća ministara ikada.

Komentarirao je i aktivno sudjelovanje međunarodne zajednice u formiranju vlasti te različit pristup prema SDA u odnosu na SNSD.

"Paradigmatična stvar, odlikovanje Karadžiću, Plavšićki. Kada cijeli PIK šuti, OHR šuti, cijela ta međunarodna zajednica šuti. Odlikovanje Karadžića i ostalih za zasluge u BiH koji su genocidne. I onda je problem SDA", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako su pojedini predstavnici međunarodne zajednice za krivca imenovali čak i prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka.

"Mi smo pritiskivali, tjerali da se drže vlastitih principa do odluke Inzka, koju je jedva donio uz njihove velike otpore. Da bih ja doživio, da u jednoj od ambasada, pred Palmerom Einchorstom, ambasadorima SAD, zemalja EU, visoko rangirani predstavnik EU, pred Dodikom Čovićem kaže, 'ovu čitavu stvar je zakuhao Inzko', dakle blokade koje pravi Dodik kriv je Inzko zato što je donio zakon o zabrani negiranja genocida. To je priča o principima dijela međunarodne zajednice.", rekao je Izetbegović.

Dodao je kako međunarodna zajednica ide uvijek linijom manjeg otpora i traži one koje može da slomi, ali i da su pojedini, poput aktuelnog visokog predstavnika stali otvoreno na stranu određenih političkih struktura.

Naravno, nije izostalo i toliko već slušano kmečanje.

"Oni neće da idu na tvrdo, na Dodika, koji ih ne ferma, koji ih vrijeđa, valja to savladat. Čović ima leđa, Schmidt se ponaša demokršćanski, kao neki rođak, koji se dogovori tamo sa Plenkovićem pa ovdje onda bogato opremi HDZ. I onda se ide linijom manjeg otpora, na Bošnjake, DF ne sluša, SDA ne sluša, naći ćemo neke koje koji slušaju, koji će isporučiti ono što hoćemo", poručio je Izetbegović.

Kazao je i kako je cilj međunarodne zajednice je mir, stabilnost na račun Bošnjaka, ali i na račun Albanaca, Crnogoraca. Te da uvijek idu u korist jačih i brojnijih.

"Mi ćemo se braniti, mogu nositi kaubojske čizmice, ali ne mogu ovdje prosipati kaubojske manire, neće nas na takav način svladati", kazao je Izetbegović i dodao ta takav pristup ne može donijeti ništa dobro.

"Ne smijemo dozvoliti da nas zbiju u jednu trećinu uticaja, a to trojka dopušta u želji za vlašću. I to je cilj međunarodne zajednice, da na takav način zadovolji velike igrače na Balkanu, prije svega Beograd", kazao je predsjednik SDA.

Dodao je kako SDA opet poziva u patriotski blok, i kako nije problem podijeliti drugim strankama fotelje, kako bi sačuvali dijeljenje Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:26