StoryEditor

Izetbegović: Radončić se možda zasitio ove vlasti u ŽS, koja nema rezultate...

Piše D  /  05.07.2019., 04:07h

- Za mene i SDA je crvena linija poštivanje Ustava BiH i vladavina zakona. Mi ne možemo praviti kompromise koji će biti protiv toga i neka se ne optužuje SDA da ima tvrd stav. Na tome nema popuštanja, ako smatraju da je netko osim SDA spreman na to da niža razina vlasti, konkretno Narodna skupština Republike Srpske, naredi nadležnoj državnoj razini vlasti da nema NATO puta i da se ne poštuje Zakon o obrani BiH, onda neka nađu partnera. SDA neće biti partner tome. Ako taj princip narušimo, vladavinu zakona i poštivanje Ustava, onda je pitanje što je sljedeće, dakle to je crvena linija i preko toga nećemo prijeći. Nadam se da će doći do sazrijevanja druge strane – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije posjetio je danas prostorije Županijskog odbora SDA u Sarajevu.

On je kazao i kako nema dogovorenih sastanaka s predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, ali da je spreman sutra sjesti za isti stol i formirati vlast, prenosi Avaz.ba.

Kad je riječ o nagađanjima o formiranju nove većine, odnosno ulasku SDS-a u vlast, Izetbegović je rekao kako SDS nema izborni rezultat koji bi to omogućio.

- SDS nema potreban broj ruku, ni u Zastupničkom ni u Domu naroda, da bismo takvu stvar uradili. U prošlom mandatu jest bio SDS, jer je gospodin Ivanić (Mladen, op. a.) bio dio tog paketa i grupacija stranaka oko SDS-a je imala više ruku – rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara što će se dogoditi s Vladom ŽS s obzirom na to da je dio te vlade i SBB, koji je partner SDA na višim razinama, te s obzirom na najave lidera te stranke Fahrudina Radončića da će izaći iz županijske vlasti ukoliko se hitno ne povuče odluka o izdvajanju 200.000 KM Institutu za kulturu i umjetnost, Izetbegović je kazao kako je očigledno riječ o nefukcionalnoj vladi.

- Očito se kod gospodina Radončića osjeća jedno zasićenje izostankom rezultata u ovom pilot-projektu, koji drži međunarodna zajednica u ŽS. To je vlast koja se pokazuje neefikasnom. U vrlo kratkom roku pokazali su da su skloni korupciji, još gori je problem što ima mnogo priče, a nema rezultata i najopasniji problem je što su spremni ući u trgovinu nečim čime se ne trguje, a to je istina o onome što se od 1992. do 1995. godine događalo u BiH. Ne može se, da bismo se svidjeli strancima, ući u kompromis o tome šta se događalo u vremenu agresije na BiH - kazao je Izetbegović.

On je komentirao i uvjetovanja federalnih parlamentaraca iz HNS-a, koji su priopćili da neće sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka na razini FBiH dok se ne riješi pitanje “Aluminija”.

- Pretvrdi stavovi i ucjene sigurno nas neće nigdje odvesti. Vrijeme je da se problem u “Aluminiju” kvalitetno riješe. To neće uraditi političari niti politika, do sada je to radila politika, i to jednostrano, i dovela “Aluminij” do 480 milijuna duga i skoro upropastila “Elektroprivredu HZHB”, koja pola tog duga nosi na svojim plećima – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je i kako se ne smije dopustiti da se problem “Aluminija” prenese i na “Elektroprivredu BiH”

- To ima svoju cijenu i to će valjati ispoštovati. To trebaju riješiti eksperti, da vidimo što treba uraditi. "Aluminij" je trebao biti generator napretka, jedna baza na kojoj se zasniva sljedeći niz tvrtki, tisuće radnih mjesta u završnoj proizvodnji. Nikad se to nije dogodilo, više proizvode dugova i problema nego aluminija. To treba temeljito riješiti i naravno da se taj problem sad ne prenese na “Elektroprivredu BiH” – zaključio je Izetbegović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:03