StoryEditor
intervju za klix

Izetbegović: Radit ćemo na raspadu nove vlasti ako se uspostavi, Konaković odgovara Čoviću jer je protiv Komšića

Piše desk  /  27.11.2022., 12:29h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za Klix.ba.

Na pitanje je li se pomirio s gubitkom vlasti u FBiH i na državnoj razini odgovara: "Nisam, naravno. Ništa još nije završeno. SDA je pobjednik izbora na svim razinama i ima obvezu zastupati najbrojniju grupaciju birača. Većinom su to Bošnjaci privrženi tradicionalnim vrijednostima, bosanskohercegovački patrioti. Nemamo namjeru dopustiti da taj bazični segment bh. društva ostane bez utjecaja u političkom životu zemlje. Velika je šansa je da ćemo u tome uspjeti već sada, ali ako se to i ne dogodi, ako najjaču bošnjačku i bosansku stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tijekom mandata raspe i presloži na ispravan način"

Na pitanje o nedavnom telefonskom razgovoru s Draganom Čovićem rekao je: "Razgovor će se dogoditi kada se okonča izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. To je jedino logično. Ako grupacija u kojoj bi bila SDA bude imala potrebnih trinaest delegata, onda taj sastanak, naravno, mora polučiti neizbježnu koaliciju na federalnoj i državnoj razini".

"HDZ ne želi koaliciju s blokom stranaka u kojem je DF, a želi s blokom u kom je NIP. Razlozi za to su sasvim jasni, predsjednik NIP-a odgovara Čoviću jer javno zagovara da u Predsjedništvu BiH treba sjediti Hrvat iz HDZ-a, a ne Željko Komšić. Čitav protekli mandat HDZ je blokirao uspostavljanje novog saziva Vlade FBiH jer je želio zadržati oslabljeni SBB, koji ima isti stav kao i NIP o Komšiću, a spriječiti ulazak rastućeg DF-a. Čović sebi bira i hrvatske i bošnjačke predstavnike služeći se različitim alatima za to, po potrebi i blokadama. Ovaj put mu na ruku idu stranci i bošnjačke podjele, ali ništa još nije sigurno niti završeno", rekao je na pitanje kako tumači to što se Čović prvo obratio ´osmorki´ u razgovorima o formiranju vlasti."

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:27