Article_Top_970x250

Izetbegović: Prioritet SDA ministarstva financija, pravde, obrane, vanjskih poslova

formiranje vijeća ministara

Izetbegović: Prioritet SDA ministarstva financija, pravde, obrane, vanjskih poslova

ožu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu da Stranka od pregovaračkog tima SDA traži da sve pregovore završi do 24.ožujka, kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25. ožujka.

Na press-konferenciji održanoj nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je rekao da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom.

- SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo financija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene - naveo je Izetbegović, prenosi Fena.

Dodao je da sudjelovanje u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa sudjelovanjem koalicijskih partnera u Parlamentu FBiH, te da je osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade praksa preglasavanja.

Izetbegović je istaknuo da SDA pozdravlja kompletiranje odgovora na Upitnik Europske komisije i da očekuju da BiH do studenog ove godine dobije kandidatski status s obzirom da su predajom odgovora na Upitnik ispunjeni svi službeni zahtjevi EU.

Također, naglasio je da SDA zahtijeva da Tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene kaznene postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

- Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tijekom agresije na BiH u periodu '92.-'95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini. Razočarani smo odnosom većine parlamentaraca u Domu naroda BiH koji su odbili čak i da raspravljaju o osudi četničkog okupljanja u Višegradu - kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA osuđuje napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru i da pozivaju nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinitelja ovog napada.

- Zastrašujući teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno i ranjeno više desetina nedužnih ljudi, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilnog ekstremizma i radikalizma. Suosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspiriran četničkom ideologijom i osobom ratnog zločinca Radovana Karadžića - naveo je Izetbegović.

Podcrtao je da su u SDA zaprepašteni informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza koje je navodno organizirao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić radi kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.

- Najoštrije osuđujući te aktivnosti, SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži službeni stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli - rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da SDA pozdravlja odluku Parlamenta FBiH o zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla što je neophodno zbog osiguranja stabilnosti energetskog sustava BiH.

Izetbegović je kazao da SDA podržava rad federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida i predstavnika koordinacije boraca na izradi prijedloga Zakona o pravima razvojačenih boraca i njihovih obitelji, te da taj zakon treba biti realan, provediv i financijski održiv bez daljih opterećenja za gospodarstvo.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250