StoryEditor
o rotterdamu i bruxellesu

Izetbegović pričao kako je "intervenirao" u Europskom parlamentu: Daul i Weber su se malo nasmijali, a malo više naljutili

Piše desk  /  05.06.2022., 12:35h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za Vijesti.ba po povratku iz Rotterdama, gdje je sudjelovao na Kongresu Europske pučke stranke (EPP).

Izetbegović je komentirao aktualna politička pitanja u BiH, nadolazeće izbore i svoje političke suparnike. Pritom je smiksao niz spinova i manipulacija. Opet je govorio o tobožnjem porazu hrvatske politike kroz rezoluciju EPP-a, a posebno je manipulativan bio osvrćući se na "pokušaj rezolucije" u Europskom parlamentu star desetak godina. On je tobože natjerao na smijeh vodeće dužnosnike EU, a argument protiv federalizacije bio mu je što je država već ionako podijeljena na entitete i županije - kao da bi reorganizacijom ostao na snazi primjerice toliki broj županija...

Iz HDZ-a su pozdravili Rezoluciju EPP-a, rekli da je to poraz unitarističke politike, dok s druge strane Milorad Dodik pita EPP “kako to da nikome ne smeta Bakir Izetbegović i SDA”. Kakav je Vaš komentar?

“„Pozdravljanje rezolucije“ u koju nije uvršteno ništa od onoga što su tražili služi kao paravan kojim se pokušava prikriti poraz. A bio je to jasan i bespotreban poraz HDZ-a Hrvatske, do kojeg ga je doveo HDZ BiH i njihovo uporno insistiranje na retrogradnim zahtjevima koji su u suprotnosti s europskim standardima, presudama Europskog suda za ljudska prava, i koji su počeli iritirati većinu u EPP političkom bloku. Bilo je povišenih tonova u raspravi oko bespotrebne rezolucije koju je predložio HDZ Hrvatske i koja je, praktično, iskasapljena. Europljani ne podnose pokušaje manipulacija i vrijeđanja njihove inteligencije.

Slično je bilo i prije desetak godina, kada su u Europskom parlamentu hrvatski parlamentarci pokušali s rezolucijom o potrebi „federalizacije BiH“ u funkciji zaustavljanja „unitarističke politike“. Otišao sam tada na zasjedanje Parlamenta i pojasnio predsjedniku EPP Josephu Daulu i predsjedatelju Kluba zastupnika EPP-a Manfredu Weberu sav besmisao zahtjeva o federalizaciji države koja se sastoji od dva entiteta, deset županija, distrikta Brčko, ima trinaest ustava i zakonodavnih tijela u kojima sjedi preko 600 parlamentaraca, naravno i trinaest vlada s preko 100 ministara. Te brojke su ih malo nasmijale, a malo više naljutile, jer Europljani ne vole rastrošnost i gomilanje administracije, a ne vole ni da ih se tretira kao naivce, pa su zaustavili i taj pokušaj HDZ-a.

A što se tiče Dodika, on se, očito, drži one teorije Dobrice Ćosića po kojoj je spas u laži, a ne u istini. Tako je ovaj put obratio pažnju Europljanima da SDA u svojoj kongresnoj deklaraciji navodi zahtjev za stvaranje „islamske republike na tlu BiH“, i upitao „kako to da nikome ne smeta takva SDA i Bakir Izetbegović“. Ove glupave neistine o SDA se naravno brzo rasprše, a ružne istine o Dodiku će ostati upamćene, i postupno će se kumulirati. ” kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje.

Izetbegović je komentirao i pozive da SDA podrži Komšića kao kandidata za Predsjedništvo BiH.

“Konaković bi se trebao brinuti za sebe, a ne za SDA i Komšića. On ne bi trebao podržavati Čovića, a učinio je to u kritičnom momentu za BiH, oslabio je pregovaračku poziciju nas koji smo se opirali pritisku da se usvoje retrogradna rješenja izbornog zakona. ” rekao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:27