Article_Top_970x250

Izetbegović: Presuda Mladiću trebala bi pomoći srpskom narodu

reakcija lidera SDA

Izetbegović: Presuda Mladiću trebala bi pomoći srpskom narodu

lip 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozdravio je presudu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, usprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi.

- Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država - kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

Smatra da je krajnje vrijeme da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo.

- Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvaćanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima - zaključio je Izetbegović na Facebook-u.

Dnevnik.ba