Article_Top_970x250

Izetbegović: Predao sam Grabar-Kitarović pismo EU

poboljšanje komunikacije?

Izetbegović: Predao sam Grabar-Kitarović pismo EU

sij 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mislim da je komunikacija uvijek bolja nego ne komunikacija. Posjeta će po meni rezultirati rješavanjem nekih dilema i pomacima, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja N1.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se susreli sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH. Izetbegović je na pitanje reporterke N1 otkrio kako je inzistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara desetljećima. - Već osmu sam godinu tu i, nažalost, nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara desetljećima.

Tako da sam danas inzistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćena državi BiH i firmama. Naravno i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto nerješavati sa BiH pitanje zagađenja koje se dešava od Rafinerije u Brodu?

Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi sa entitetom - poručio je član državnog Predsjedništva. - Dakle, danas sam inzistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Europska unija.

Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama - dodao je. Izetbegović je ocijenio kako je Predsjedništvo BiH na susretu sa Grabar-Kitarović imalo otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije "okolišalo i zaobilazilo probleme". Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

- Hrvatskoj je kroz pismo od 29. rujna, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Europske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta.

EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili poznati sa sadržajem pisma.

Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantuje naše pravo - kazao je Izetbegović. Danas se razgovaralo i o sigurnosti. Bošnjački član Predsjedništva BiH je zaključio kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije, jer u suprotnom...

 "Ocjena o tisućima terorista obeshrabruje turiste, obeshrabruje investicije, obeshrabruje one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU". Grabar-Kitarović je tijekom današnje posjete BiH istakla kako je Hrvatska zabrinuta, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se BiH ne pretvori u Mostar. - Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutarnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona - kazao je Izetbegović.

Na kraju obraćanja medijima, Izetbegović je istakao kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako kako će doći do rotacije i komandu nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak. 

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250