StoryEditor

Izetbegović: Postignut je dogovor oko Mostara, proračuna i imenovanja

Piše D  /  07.07.2020., 03:07h

Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao kako je danas na sastanku s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem u suštini sve dogovoreno poput proračuna BiH, imenovanja i izbora u Mostaru, iako ostaje upitno imenovanje novog direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.
On je kazao kako postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je prema njegovim riječima iziritirana imenovanjima u SIP-u.

"Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.", rekao je Izetbegović te dodao kako će imenovanja ići kako je bilo i do sada, dakle po nacionalnim komponentama.

"Mi ćemo pokušati s hrvatskom stranom da UNO BiH dobije ipak bošnjačka strana. To nismo uspjeli riješiti danas, ali preostaje da razgovaramo. Što se tiče budžeta, postoji ideja da se ide u skraćeni postupak jer HDZ ne bi sutra na Domu naroda prihvatio hitni postupak tako da bi imali oboren budžet i izgubli bismo sljedećih mjesec-dva dana. Tako da se završi ovoga tjedna oba čitanja na Zastupničkom domu, a na Domu narodu budžet bi trebao bio usvojen 21. srpnja", rekao je, kako prenose sarajevski mediji, predsjednik SDA.

Izjavio je i kako će izmjene Izbornog zakona u vezi s Mostarom ići već danas na Zastupničkom domu BiH.

"Nećemo dovoditi u pitanje izbor koji izvrše strane, osim ako se radi o ratnim zločincima ili ako netko ne prođu provjere. Tako je rekla srpska strana, a Čović je stavio određene ograde", dodao je.

Izetbegović je dodao kako će srpska strana, što se tiče SDA, biti zadovoljna u Mostaru.

Dodik je rekao kako u prijedlogu za Mostar nema ništa sporno, ali predstavnici Srba nisu sudjelovali u razgovorima. 

‘‘Tražimo da se u Statutu na poseban način razgovara o tome da se osigura Srbina ravnopravnost pogotovo na mjestu povjerenika odnosno savjetnika i da se redefinira uloga gradskih povjerenstava. S druge strane, trebalo bi prije izbora da se riješi problem konstitutivnosti Srba u HNŽ i ima dovoljno vremena da se to uradi‘‘, rekao je Dodik i dodao kako ga zanimaju pozicije direktora OSA-e i SIPA-e. 

Naveo je kako osporava imenovanje predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva dok SDA misli da je to ‘‘taknuto-maknuto‘‘. 

Čović je rekao kako neće prihvatiti prijedlog SDA o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:20